wtorek, 29 kwietnia 2014

Tarta Oreo

Oreo to takie ciasteczka, które wśród niektórych (i jest to chyba większość) wzbudzają ogólną egzaltację i pożądanie, jednak równocześnie nie brakuje takich, którzy nie widzą w nich niczego szczególnego, żeby nie powiedzieć: gardzą nimi. I teraz nadszedł czas na wygłoszenie mojego oficjalnego stanowiska w tej sprawie. Same ciasteczka nie rzuciły mnie nigdy na kolana (chociaż miałam wobec nich wielkie oczekiwania), ale szczerze uwielbiam wypieki, masy, lody, desery i wszelakie inne przetwory z ich użyciem. I taką pysznością jest właśnie cudowny oreo-krem wypełniający czekoladową tartę będącą bohaterką dzisiejszego dnia. Jest naprawdę wspaniała i idealnie sprawdziła się jako deser inaugurujący tegoroczny sezon grillowy.


Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
65 g drobnego cukru
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki soli
150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostki
duże jajko
2 łyżki śmietanki kremówki

Składniki na krem:
300 g serka kremowego (polecam Piątnicę)
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/3 szklanki cukru pudru (można dodać mniej lub więcej, wedle uznania)
12 ciasteczek Oreo

Wykonanie spodu:
1. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao i solą (możemy to zrobić w malakserze).
2. Dodajemy masło i ugniatamy.
3. Dodajemy jajko oraz śmietankę i ugniatamy do powstania jednolitego ciasta.
4. Ciasto formujemy w placek, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na min. pół godziny.
5*. Jeżeli chcecie, kawałeczek ciasta możecie oderwać, pokruszyć i podpiec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 10 minut. Dzięki temu otrzymacie taką kruszonkę jak ta na zdjęciu.
5. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy na tartę, wysmarowanej tłuszczem. Dogniatamy kciukiem do brzegów i przykrywamy folią spożywczą.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze dodatkowe 15 minut.
7. Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.

Wykonanie kremu:
1. Serek ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę.
2. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy przez ok. minutę.
3. Stopniowo wprowadzamy resztę śmietanki i miksujemy do uzyskania kremowej, gęstej masy, ok. 4 minuty.
4. Ciasteczka kruszymy (możemy zostawić 2-3 do dekoracji), wrzucamy do kremu i mieszamy.
5. Gotowy krem przekładamy na wystudzony spód i dekorujemy ciasteczkami oraz kruszonką.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te ciasteczka :-) a tarta wygląda pysznie. Super dodatek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń