piątek, 4 kwietnia 2014

Cinnabons

Na wstępie zapraszam Was na nowiutki instagram SiwaPiecze. Polecam zafollowować, myślę, że nie pożałujecie ;)
A teraz przechodzę już do części właściwej.
Od kiedy zlikwidowali moje ukochane stoisko z mrożonymi jogurtami, a na ich miejscu powstała jakaś ciastkarnia z drożdżowymi bułkami, myślałam, że już zawsze będę na nią patrzyła z odrazą. Okazało się, że sprawy poukładały się trochę inaczej. A to za sprawą tej niesamowitej woni świeżo pieczonego ciasta drożdżowego, która roznosi się w zasięgu kilku metrów. Cinnabonsy, bo tak nazywają się te gigantyczne bułeczki oblane lukrem, wyglądają obłędnie, a sam ich widok już nas cieszy. Postanowiłam więc odtworzyć ten smak. Postawiłam na najbardziej tradycyjny, cynamonowy wsad z dodatkiem pomarańczy, chociaż możemy je wypełnić różnymi nadzieniami - owocowymi, czekoladowymi albo nawet masłoorzechowymi (och, to musi być cudowne). 


Składniki na ok 12 bułeczek:
1 szklanka letniego mleka
2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
70 g bardzo miękkiego masła, pokrojonego
4 i 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 i 3/4 łyżeczki soli
łyżka oleju

Składniki na nadzienie:
2/3 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki cynamonu
2 łyżeczki skórki startej z pomarańcza
2 szczypty kandyzowanej skórki pomarańczowej
60 g miękkiego masła

Składniki na lukier:
25 g miękkiego masła
85 g serka kremowego (polecam Piątnicę)
1 szklanka cukru pudru (wg uznania można dodać mniej lub więcej)
1/2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszaj z solą i drożdżami.
2. Dodaj mleko, masło, cukier oraz jajka i miksuj mikserem aż do uformowania ciasta.
3. Ugniataj ciasto rękoma ok. 5-10 minut, aż będzie gładkie i zacznie odklejać się od palców.
4. Górną część ciasta posmaruj olejem, a następnie przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
5. Po upływie tego czasu przełóż ciasto na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkuj je na prostokąt o wymiarach ok. 30x40 cm.
6. W miseczce wymieszaj oba rodzaje cukrów, cynamon i skórki pomarańczowe, natomiast masłem wysmaruj rozwałkowane wcześniej ciasto.
7. Na warstwie masła równomiernie rozprowadź cynamonowe nadzienie.
8. Zwiń ciasto jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Następnie pokrój je na równe 12 kawałków i umieść je w wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mące foremce o wymiarach ok. 25x35 cm.
9. Foremkę przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
10. Po upływie tego czasu włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz ok. 20-25 minut.
11. W międzyczasie zabierz się za lukier: w misie miksera umieść masło oraz serek kremowy i ucieraj kilka minut aż do powstania jednolitej masy.
12. Cały czas ubijając, dodawaj cukier puder, po 1/4 szklanki na raz.
13. Na koniec dodaj ekstrakt, wymieszaj.
15. Bułeczki polej lukrem kilka minut po wyciągnięciu ich z piekarnika.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Aleksandra Władysławowna22 maja 2014 12:36

    Efekt zwala z nóg, bułeczki zdecydowanie warte zachodu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spędziłam pół nocy przeglądając twoje przepisy :) Ten koniecznie muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń