Składniki (na formę 20x20 cm):
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
1/3 szklanki kakao
1 i 1/2 szklanki mąki
100 g białej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego
Wykonanie:
1. Masło i cukry utrzyj na puszystą masę.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy i mleko, dalej ucierają.
3. Stopniowo wprowadzaj kakao oraz mąkę i miksuj aż do uzyskania jednolitej, spójnej masy.
4. Czekoladowe ciasto rozprowadź na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Białą czekoladę i masło orzechowe umieść w rondelku. Rozpuść je w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie równomiernie rozprowadź masę na przygotowanym wcześniej czekoladowym cieście.
6. Przełóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wyciągnij i odstaw na ok. 30 minut, aby ułatwić krojenie.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz