poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Czekoladowe cookie dough oblane masłem orzechowym

Niewiele rzeczy brzmi tak dobrze, jak połączenie masła orzechowego z białą czekoladą. Kiedy dodamy do tego warstwę wilgotnego ciasta czekoladowego, to ta kombinacja wkracza w sferę magii. A gdy napomnę jeszcze, że jest to uwielbiane przeze mnie cookie dough (czyli po prostu surowe ciasto bez dodatku jajek), to nie ma takiej możliwości, aby się mu oprzeć. Zwłaszcza, że jest tak niesamowicie proste i szybkie w wykonaniu. Niniejszym - zapraszam do kuchni.


Składniki (na formę 20x20 cm):
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka
1/3 szklanki kakao
1 i 1/2 szklanki mąki
100 g białej czekolady
1/4 szklanki masła orzechowego

Wykonanie:
1. Masło i cukry utrzyj na puszystą masę.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy i mleko, dalej ucierają.
3. Stopniowo wprowadzaj kakao oraz mąkę i miksuj aż do uzyskania jednolitej, spójnej masy.
4. Czekoladowe ciasto rozprowadź na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Białą czekoladę i masło orzechowe umieść w rondelku. Rozpuść je w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie równomiernie rozprowadź masę na przygotowanym wcześniej czekoladowym cieście.
6. Przełóż do lodówki na min. 2 godziny. Przed podaniem wyciągnij i odstaw na ok. 30 minut, aby ułatwić krojenie. 
Przechowuj w lodówce.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz