poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Kowbojskie ciastka amerykańskie

Już raz prezentowałam Wam przepis na zupełnie wyjątkowe american chocolate chip cookies. Dzisiaj powraca motyw ciastek amerykańskich, tym razem w trochę innym wydaniu. Są bardziej chrupiące, owsiane, a w środku napakowane wszystkim, co najlepsze - żurawiną, orzechami, płatkami migdałów i, rzecz jasna, kawałkami czekolady. Wspaniale komponują się z lodami śmietankowymi, polecam używanie ich zamiast łyżki!
Och, swoją drogą - uwielbiam ubierać ciasteczka w kokardy, naprawdę.


Składniki na ok. 60 ciasteczek:
1 szklanka drobnego białego cukru do wypieków
1 szklanka brązowego cukru
200 g masła, miękkiego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki (można użyć pół na pół mąki pszennej i mąki do chleba)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej tych górskich, a nie ekspresowych)
pół tabliczki czekolady, posiekanej na małe kawałki
1 szklanka suszonej żurawiny oraz orzechów (ja dałam fistaszki, włoskie i płatki migdałów)

Wykonanie:
1. Utrzyj masło z cukrami na puszystą masę.
2. Zmniejsz mikser na niższe obroty i dodaj jajka, jedno po drugim, a następnie ekstrakt waniliowy.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
4. Połącz składniki suche z masą maślano-jajeczną i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Dodaj płatki owsiane, a następnie czekoladę, żurawinę i orzechy i mieszaj aż zostaną równomiernie rozprowadzone po cieście.
6. Z ciasta formuj kuleczki nie większe od orzecha włoskiego. Umieść je w plastikowym pudełku i odstaw do zamrażalki na ok. godzinę.
7. Po upływie godziny wyciągnij ciastka i rozłóż je na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, bardzo delikatnie ugniatając palcem podczas kładzenia (wystarczy dosłownie jedno muśnięcie, tutaj prezentuję nawet jak to powinno wyglądać).
8. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz