Och, swoją drogą - uwielbiam ubierać ciasteczka w kokardy, naprawdę.
Składniki na ok. 60 ciasteczek:
1 szklanka drobnego białego cukru do wypieków
1 szklanka brązowego cukru
200 g masła, miękkiego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki (można użyć pół na pół mąki pszennej i mąki do chleba)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
2 szklanki płatków owsianych (najlepiej tych górskich, a nie ekspresowych)
pół tabliczki czekolady, posiekanej na małe kawałki
1 szklanka suszonej żurawiny oraz orzechów (ja dałam fistaszki, włoskie i płatki migdałów)
Wykonanie:
1. Utrzyj masło z cukrami na puszystą masę.
2. Zmniejsz mikser na niższe obroty i dodaj jajka, jedno po drugim, a następnie ekstrakt waniliowy.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
4. Połącz składniki suche z masą maślano-jajeczną i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Dodaj płatki owsiane, a następnie czekoladę, żurawinę i orzechy i mieszaj aż zostaną równomiernie rozprowadzone po cieście.
6. Z ciasta formuj kuleczki nie większe od orzecha włoskiego. Umieść je w plastikowym pudełku i odstaw do zamrażalki na ok. godzinę.
7. Po upływie godziny wyciągnij ciastka i rozłóż je na blachach do pieczenia wyłożonych papierem do pieczenia, bardzo delikatnie ugniatając palcem podczas kładzenia (wystarczy dosłownie jedno muśnięcie, tutaj prezentuję nawet jak to powinno wyglądać).
8. Piecz ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz