piątek, 18 kwietnia 2014

Lody tiramisu

Już kiedyś obalałam mit jakoby lody domowej produkcji były skazane na niepowodzenie. Dzisiaj obalam go ponownie. Wystarczy dobry przepis na bazę i własnoręcznie wykonane lody stają się naszymi ulubionymi, uwodząc nas nieskończoną gamą wspaniałych kombinacji, które możemy stworzyć wedle własnych upodobań. 
Dzisiejszy smak tiramisu chodził za mną od dawna i, z ręką na sercu, jest naprawdę genialny. A jego najmocniejszy punkt to gęsty, intensywny syrop czekoladowy rozdzielający warstwy lodów. Moje prywatne odkrycie tego tygodnia. 


Składniki (na około 1 litrowe pudełko lodów):
360 g śmietany kremówki
2 jajka
szczypta soli
8 płaskich łyżek cukru
2 łyżki wrzątku
1/6 szklanki likieru czekoladowego
1/6 szklanki zaparzonej, wystudzonej kawy (likier czekoladowy i kawę można zastąpić 1/3 szklanki likieru kawowego)
6-9 podłużnych biszkoptów Lady Fingers

Na sos czekoladowy:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonej kawy
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
1. Na początek sos. W rondelku umieść cukier, miód, wodę, kawę oraz kakao i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż do powstania jednolitej masy.
2. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw do całkowitego przestudzenia.
3. W międzyczasie oddziel białka od żółtek.
4. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę (przez ok. 7 minut), pod koniec ubijania stopniowo wprowadzając 4 łyżki cukru.
5. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem oraz wrzątkiem, aż otrzymasz jasną, gęstą i ciągnącą masę.
6. W trzeciej misce ubij śmietanę, ale nie na sztywno.
7. Delikatnie, ale dokładnie (najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki) połącz zawartość wszystkich trzech misek.
8. Stopniowo wprowadź do masy likier wymieszany z kawą, cały czas delikatnie mieszając.
9. Na koniec pokrusz biszkopty (można je delikatnie nasączyć w kawie lub likierze), wsyp do masy i wymieszaj. Jedną garść zostaw na obsypanie wierzchniej warstwy.
10. Gotową masę lodową przekładaj do pojemnika. Naprzemiennie umieszczaj w nim warstwę lodów i sosu czekoladowego, zaczynając i kończąc na warstwie lodowej. Górę obsyp garścią pokruszonych biszkoptów.
11. Przełóż do zamrażalnika na 4-5 h.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz