wtorek, 3 kwietnia 2018

Mazurek z solonymi orzechami

Zazwyczaj starałam się, aby dla przełamania wszędobylskiej słodyczy na stole wielkanocnym pojawił się na nim kwaskowy, cytrusowy mazurek. Próbowałam już mazurka limonkowego i pomarańczowego, lecz tym razem postawiłam na coś zupełnie innego.
Od jakiegoś czasu jestem wielką fanką orzechowej granoli - mieszanka różnorakich orzechów nadaje wspaniałego, uzależniającego wręcz smaku. To było moją podstawową inspiracją do prezentowanego dziś wypieku. Ale żeby tradycyjnie przełamać jakoś typową zwłaszcza dla mazurków słodycz postanowiłam uprażyć orzechy z dodatkiem soli. Ten smak kojarzycie pewnie z różnych jarmarków i dobrze wiemy, że ma on moc.
A ponieważ mazurki mają to do siebie, że w postaci chociażby tarty możemy je piec przez cały rok, to serdecznie zachęcam Was, byście nie czekali do przyszłych Świąt, ale wypróbowali ten przepis jak najprędzej. Nakłaniam tym bardziej, że to ciasto w najbardziej szaleńczym tempie znikało ze stołu :>


Składniki na kruchy spód (ok. 20x30 cm):
150 g masła
250 g mąki
50 g orzechów mielonych (można pominąć)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią (ew. cukru wanilinowego)
1 żółtko
1 szczypta soli

Składniki na nadzienie orzechowe:
250 g mieszanki wybranych orzechów (ja użyłam włoskie, pekan, migdały, fistaszki, laskowe, nerkowca i brazylijskie)
120 g masła
90 g cukru
3 łyżki miodu
1 łyżeczka soli

Wykonanie kruchego spodu:
1. Wszystkie składniki zagnieć na jednolitą masę. Ja do tego używam malaksera, co serdecznie Wam polecam. W razie gdyby ciasto było zbyt suche, można dodać łyżkę zimnej wody.
2. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na min. 1 godzinę.
3. Po upływie tego czasu mniej więcej 2/3 ciasta wywałkuj na prostokątny placek o wymiarach ok. 20x30 cm. Spód nakłuj widelcem.
4. Z pozostałego ciasta wykonać wałeczki i spleść cztery warkoczyki, po dwa wałeczki w jednym. Umieścić warkoczyki dookoła spodu.
5. Ciasto podpiecz przez ok. 10-13 min w piekarniku nagrzanym do 195 stopni, do momentu aż zacznie się rumienić.

Wykonanie nadzienia:
1. Orzechy posiekaj na średniej wielkości kawałki.
2. Wszystkie składniki umieść na sporej wielkości patelni i smaż na średnim ogniu aż polewa przybierze piękną złotawą masę. Co jakiś czas mieszaj, uważając aby się nie przypalić.
3. Gotową polewę wyłóż na podpieczony placek i rozprowadź po jego powierzchni. Polewa szybko zastyga, dlatego najlepiej nakładać ją małymi porcjami i energicznie rozsmarowywać.
4. Ciasto pokryte polewą piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-10 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz