piątek, 27 kwietnia 2018

Królewicz - budyń, miód i czekolada

Ciasto, którym moja mama nas raczyła jeszcze zanim ja po raz pierwszy włożyłam coś do pieca. Ciasto z serii absolutnie domowych, klasycznych przekładańców, które goszczą na rodzinnych stołach z przeróżnych okazji. Ciasto, które po prostu bardzo smakuje.
Nazwy nie jestem w stanie wyjaśnić, chociaż można się domyślać, że to wypiek równie elegancki jak i królewicz być powinien. W rzeczywistości składa się z puszystego biszkoptu, miodowych blatów przełożonych waniliową masą budyniową i aksamitnej polewy czekoladowej na wierzchu.


Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli

Składniki na blaty:
350 g mąki pszennej
100 g masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody
2 łyżki śmietany
1 szczypta soli

Składniki na masę:
300 g masła
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka
1 i 1/2 opakowania budyniu waniliowego

Składniki na polewę:
120 g czekolady gorzkiej
1/3-1/2 szklanki mleka
1/3 łyżeczki soli

Wykonanie biszkoptu:
1. Białka rozdziel od żółtek i ubij je na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
2. Pod koniec ubijania wprowadzaj stopniowo i powoli cukier.
3. Gdy białka się pięknie ubiją, dodaj żółtka, wymieszaj do połączenia
4. Stopniowo dodawaj mąki, następnie proszek do pieczenia i wodę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
5. Masę przełóż do blaszki o wymiarach ok. 25x35 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20-30 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie z niego zupełnie suchy.

Wykonanie blatów:
1. Wszystkie składniki połącz i zagnieć na jednolitą masę.
2. Ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
3. Po tym czasie ciasto podziel na 2 połowy, każde z nich wywałkuj na wymiary blaszki i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 10-15 minut, do pięknego zarumienienia.

Wykonanie masy:
1. W 1/2 szklance mleka rozprowadź budyń.
2. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotuj.
3. Do gotującej się mieszaniny, dodaj  rozpuszczony budyń, mieszając trzepaczką. Zagotuj.
4. Połowę gorącej masy wylej na biszkopt, na to nałóż jeden z blatów miodowych, na nim rozprowadź resztę masy i przykryj kolejnym z blatów.

Wykonanie polewy:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w garnuszku umieszczonym w większym garnuszku z gotującą się wodą), mieszając co jakiś czas.
2. Mleko podgrzej i mieszając, dodawaj stopniowo aż do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji.
3. Ciepłą polewę wylej na wierzch ciasta i rozprowadź.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz