środa, 11 lipca 2018

Muffiny z borówkami i kruszonką

Pyszne, wilgotne, lekko korzenne i mocno aromatyczne - takie są najlepsze muffiny. I dokładnie z takimi dzisiaj do Was przychodzę.
Z muffinami w zasadzie wszystko jest super - są proste i szybkie w wykonaniu, dają nieskończone możliwości kombinacji i świetnie sprawdzają się we wszystkich warunkach - od salonowych aż po plenerowe. W tym wszystkim ukryty jest jednak haczyk - kwestia konsystencji. Jeśli będą zbyt suche, zbite albo twarde, wówczas cały czar pryska.
Mogę Wam jednak zagwarantować, że ten przepis działa. Działa, i to jak! Przetestowany na wielu różnych konsumentach, zawsze zadowolonych, by nie rzecz - zachwyconych. I w tym momencie zastanawiam się tylko, dlaczego tyle czasu zajęło mi udostępnienie tego przepisu, skoro cieszy podniebienia już od kilku dobrych lat...


Składniki na ok. 12 sztuk muffinów:
100 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
2 jajka
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
100 ml maślanki
200 g mrożonych borówek

Składniki na kruszonkę:
4 łyżki zimnego masła
2/3 szklanki mąki (zmieszałam tortową i krupczatkę)
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki cynamonu
1 szczypta soli

Wykonanie kruszonki:
1. Wszystkie składniki umieść w miseczce i wyrabiaj dłońmi aż do połączenia składników.
2. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.

Wykonanie muffinów:
1. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym.
2. Do masy wprowadzaj pojedynczo jajka, cały czas miksując.
3. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon wymieszaj w osobnej misce.
4. Mieszankę składników suchych dodawaj stopniowo do masy jajecznej, na zmianę z maślanką, cały czas miksując na niedużych obrotach.
5. Borówki wsyp do masy i wymieszaj łyżką.
6. Gotową masę umieszczaj w papilotkach do około 3/4 ich wysokości. Na wierzchu gęsto posyp kruszonką.
7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut.



Smacznego!

1 komentarz: