Chociaż chwilowo pogoda niezbyt wiosenna, to zdecydowanie jestem już mocno spragniona letnich, orzeźwiających wypieków, przepełnionych owocowymi smakami lata. Moim faworytem okazała się limonka, którą ostatnio miałabym ochotę dodawać do każdego przysmaku. Tarta, którą dzisiaj prezentuję w stu procentach spełniła moje zachcianki. Przepyszny kruchy spód z dodatkiem moich ukochanych orzechów brazylijskich, a na to nieziemska masa limonkowa równoważąca słodycz i przyjemną cytrusową kwaskowość - miniamaianaianmniam!
Składniki na kruchy spód:
70 g orzechów brazylijskich
220 g mąki
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Składniki na krem limonkowy:
1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z limonek
skórka starta z 1 limonki, sparzonej
300 g mleka skondensowanego (3/4 puszki)
3 żółtka
Wykonanie spodu:
1. Orzechy zmielić w malakserze na dość drobne kawałki.
2. Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolitą masę.
3. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x13 cm, nakłuć widelcem.
5. Z pozostałego ciasta wykonać wałeczki i spleść cztery warkoczyki, po dwa wałeczki w jednym. Umieścić warkoczyki dookoła spodu.
6. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13 minut.
Wykonanie kremu limonkowego:
1. Sok, skórkę i mleko wymieszać trzepaczką.
2. Dodać żółtka, jedno po drugim, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20-25 minut.
70 g orzechów brazylijskich
220 g mąki
150 g masła
3 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
Składniki na krem limonkowy:
1/2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z limonek
skórka starta z 1 limonki, sparzonej
300 g mleka skondensowanego (3/4 puszki)
3 żółtka
Wykonanie spodu:
1. Orzechy zmielić w malakserze na dość drobne kawałki.
2. Wszystkie składniki zagnieść razem na jednolitą masę.
3. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
4. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x13 cm, nakłuć widelcem.
5. Z pozostałego ciasta wykonać wałeczki i spleść cztery warkoczyki, po dwa wałeczki w jednym. Umieścić warkoczyki dookoła spodu.
6. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 13 minut.
Wykonanie kremu limonkowego:
1. Sok, skórkę i mleko wymieszać trzepaczką.
2. Dodać żółtka, jedno po drugim, wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
3. Masę wyłożyć na podpieczony spód.
4. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 20-25 minut.
Ta tarta wygląda trochę jak mazurek :) Piękna ci wyszła i na pewno jest pyszna! Też lubię limonkę w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńMiałam dokładnie takie samo skojarzenie, dlatego nawet wrzuciłam odpowiedni tag w opisie ;))
UsuńKochana ta tarta jest obłędna :-) z chęcią sięgam po kawałek :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta tarta, też lubię takie orzeźwiające smaki :)
OdpowiedzUsuńA jaki ma kolor piękny!<3
OdpowiedzUsuń