W Ameryce jakiś czas temu oszaleli na punkcie kanapek z masłem orzechowym i dżemem. Nie musiało minąć wiele czasu, aż to wielce ekscentryczne połączenie wywołało całą masę innych kulinarnych inspiracji. I jedną z nich prezentuję Wam dzisiaj.
Szybka, banalna kostka serniczkowa na kruchym, orzechowym spodzie. A z wierzchu piękne (i jakże dobre!) fantazyjne wzory owocowo-fistaszkowe.
Wykonanie spodu:
1. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
2. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 45 minut.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
4. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Wykonanie serniczka:
1. Serek ucieramy z cukrem pudrem.
2. Dodajemy kolejno jajka, a następnie wanilię.
3. Masę serową przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
4. Na jej wierzch kładziemy w równomiernych odstępach po jednej łyżce dżemu. Pomiędzy (lub bezpośrednio na) nią kładziemy po łyżce masła orzechowego.
5. Za pomocą długiej wykałaczki rozsmarowujemy dżem oraz masło, tworząc fantazyjne wzorki.
6. Serniczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.
Smacznego!
Składniki na spód (na blaszkę 20x20 cm):
60 g masła
50 g masła orzechowego
160 g mąki
1 łyżka cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli
Składniki na serniczek:
450 g serka kremowego
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
9 łyżek dżemu truskawkowego / malinowego / marmolady wieloowocowej
9 łyżek masła orzechowego
Wykonanie spodu:
1. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę.
2. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 45 minut.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
4. Spód podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 minut.
Wykonanie serniczka:
1. Serek ucieramy z cukrem pudrem.
2. Dodajemy kolejno jajka, a następnie wanilię.
3. Masę serową przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
4. Na jej wierzch kładziemy w równomiernych odstępach po jednej łyżce dżemu. Pomiędzy (lub bezpośrednio na) nią kładziemy po łyżce masła orzechowego.
5. Za pomocą długiej wykałaczki rozsmarowujemy dżem oraz masło, tworząc fantazyjne wzorki.
6. Serniczek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-40 minut.
Smacznego!
Wygląda pysznie, bardzo lubię serniczki a Twój jest bardzo ciekawy :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na sernik, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na sernik, połączenie trzech smaków musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńChcemy to masło orzechowe! Nasze zapasy Lidlowsie już daawno się skończyły xD
OdpowiedzUsuńCo do serniczka to masło i dżem u jednej z nas nie wywołuje miłych doznań smakowych ale te wzory wyglądają tak obłędnie i zachęcająco, że bardzo chętnie obie byśmy się poczęstowały :D
Biorę w ciemno, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńMasło orzechowe mogę wyjadać prosto ze słoika, a taki sernik to ogólnie wchłonęłabym cały ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie mega smakowite!
Ależ pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuń