środa, 4 marca 2015

Sernik zebra

Nie jest tajemnicą, że uwielbiam wypiekać serniki. Są wspaniałe - mało kłopotliwe w wykonaniu, delikatne, kremowe, piękne same w sobie - w swojej pierwotnej prostocie, kuszącym podaniu i szerokich możliwościach modyfikacji.
Mój ukochany sernik tradycyjny wielbimy szczerze w wersji klasycznej, ale ja mam takie dni, kiedy nie mogę nie ulec wspomnianym wcześniej modyfikacjom. I tak było ostatnio. A że nie chciałam zbytnio zmienić samego smaku, to postanowiłam w końcu przetestować słynną zebrę. I opłaciło się.
Wygląda bardzo ciekawie, smakuje bardzo dobrze, a jej wykonanie żadnemu z Was nie powinno sprawić większego kłopotu. Co prawda idealna zebra wymaga większej dawki staranności i cierpliwości, ale w takie mniej perfekcyjne wydanie też się spodoba ;)


Składniki na spód (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):
100 g ciastek digestive / owsianych / herbatników
100 g masła, roztopionego

Składniki na sernik:
1 kg białego sera, utartego 3-krotnie lub z kubełka
6-7 dużych jaj
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
13 dag masła/margaryny, roztopionego
2 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie wedle uznania
3 łyżki kakao

Wykonanie spodu:
1. Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki, zalewamy masłem i mieszamy.
2. Masą z ciasteczek wyklejamy spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 
3. Spód ugniatamy, wyrównując i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania masy serowej.

Wykonanie sernika:
1. Cały czas miksując, do misy miksera dodajemy na zmianę po trochę sera, cukru i po jednym jajku, aż do ich wyczerpania.
2. Dodajemy cukier waniliowy oraz stopniowo przestudzone masło, miksujemy.
3. Zmniejszamy obroty miksera i wprowadzamy mąkę oraz kaszę.
4. Wsypujemy bakalie i mieszamy.
5. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i miksujemy.
6. Na środek przygotowanego wcześniej spodu wylewamy dwie łyżki jasnej masy, na jej środek dwie łyżki ciemnej, następnie ponownie dwie łyżki jasnej i tak naprzemiennie aż do wyczerpania się obu mas.
7. Przed włożeniem do pieca, uderzyć dnem tortownicy o blat.
8. Gotową masę wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut.


Smacznego!

8 komentarzy: