wtorek, 25 grudnia 2012

Sernik na ciemnnym spodzie

Witam!
Już sobie bardzo obficie pojadłam, tak więc teraz czas się zabrać za coś bardziej produktywnego. Kilka przepisów do wykorzystania za rok (albo wcześniej!) już mam w zanadrzu. Zresztą sądzę, że cztery książki kucharskie, które znalazłam pod choinką przyczynią się do jeszcze większej liczby wypieków, którymi będę się musiała pochwalić ;)
W życiu zjadłam sporo serników, ale nieskromnie przyznam, że żaden nie smakował tak jak ten. Zdecydowanie najlepszy, bez żadnego dodatkowego aromatu, bez żadnych polew ani innych magicznych dodatków. Urozmaica go jedynie ciemny spód - kakaowy, niezbyt słodki, idealne uzupełnienie. Zdecydowany faworyt na moim świątecznym stole.


Składniki na ciemny spód:
1/2 kostki masła/margaryny
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na sernik:
1 kg białego sera
7 jaj
50 dag (2 szklanki) cukru (ja dodaję nieco mniej)
13 dag masła/margaryny
2 łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
cukier wanilinowy
rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie wedle uznania

Spód:
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać.
3. Dodać wystudzone masło, składniki połączyć.
4. Wyłożyć ciastem natłuszczoną blachę i lekko ugnieść (nie podpiekać).

Sernik:
1. Utrzeć ser (sprawa ułatwiona, jeśli kupujemy sernikowego gotowca).
2. Dodawać po dużej łyżce sera, cukru i po jednym jajku, cały czas miksując aż masa stanie się jednolita.
3. Do powstałej masy dodać mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Wymieszać.
4. Dodać roztopione i wystudzone masło.
5. Całość dokładnie wymieszać (można używać miksera).
6. Bakalie obsypać delikatnie mąką i wymieszać z masą serową.
7. Masę wylać na przygotowany wcześniej ciemny spód.
8. Piec ok. 60 min w 170 stopniach.

Smacznego i oczywiście wesołych (ostatnich chwil) Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz