poniedziałek, 6 maja 2013

Wiosenny torcik malinowy z migdałami

Zima została wypędzona już kilka dobrych tygodni temu zza naszych okien, więc to samo musi się również wydarzyć w naszych kuchniach! Z tej okazji na moim stole zagościł wspaniały, lekki i delikatny obsypany migdałami torcik z pianką, bitą śmietaną i galaretką z mrożonymi malinami w środku. Prezentuje się wspaniale, jest przepyszny i idealnie sprawdza się jako wiosenny deser.
Przepis otrzymany od specjalistki do spraw domowych wypieków - mamy narzeczonej mojego brata. Gwarantuję Wam, że jeszcze nieraz zagości ona na tym blogu ;)


Składniki (na małą tortownicę ok. 20 cm średnicy):
6 jajek
1/2 szklanki + 25 dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
20 dag mąki
15 dag masła lub margaryny
paczka płatków migdałów
1 l śmietanki kramówki
4 galaretki malinowe
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
mrożone maliny (ok. 300 g lub wedle uznania)

Wykonanie:
1. Białka oddzielamy od żółtek.
2. Żółtka, 1/2 szklanki cukru i masło miksujemy na puszystą masę.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy do uzyskania gęstej masy.
4. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy 25 dag cukru i miksujemy aż do uzyskania gęstej konsystencji.
5. Masę na ciasto dzielimy na pół i rozkładamy do dwóch tortownic. Na każde z nich kładziemy ubite białka i obsypujemy je płatkami migdałowymi.
6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
7. W tym czasie przechodzimy do wykonania masy. Śmietankę ubijamy.
8. Żelatynę rozpuszczamy w 2 pełnych łyżkach gorącej wody.
9. Kilka łyżek ubitej śmietanki przekładamy do naczynia z rozpuszczoną żelatyną, energicznie mieszamy, po czym dodajemy mieszaninę do śmietany i miksujemy przez chwilę.
10. Dodajemy cukier puder.
11. Galaretkę rozpuszczamy w 1 litrze wody.
12. Do gorącej galaretki wsypujemy mrożone maliny i czekamy aż stężeje.
13. Wystudzony placek smarujemy połową bitej śmietany, na to wylewamy galaretkę, nakładamy resztę śmietany i przykrywamy drugim plackiem.
14. Odstawiamy do lodówki na jakiś czas.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz