360 g śmietany kremówki
2 jajka
szczypta soli
6 płaskich łyżek cukru
2 łyżki wrzątku
6 dużych łyżek masła orzechowego
Na cookie dough:
80 g masła
2/3 szklanki cukru
1/8 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki groszków czekoladowych (możemy zastąpić przez ok. 3/4 tabliczki czekolady posiekanej na małe kawałki)
Na sos czekoladowy:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonej kawy
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki cukru
1/8 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki groszków czekoladowych (możemy zastąpić przez ok. 3/4 tabliczki czekolady posiekanej na małe kawałki)
Na sos czekoladowy:
1/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonej kawy
3 łyżki kakao
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
1. Na początek cookie dough: masło ucieramy z cukrami, a następnie wprowadzamy mleko oraz ekstrakt.
2. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wprowadzamy mąkę.
3. Dodajemy czekoladę i miksujemy aż do jej równomiernego rozprowadzenia po masie.
4. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je w zamykanym pudełeczku i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania pozostałych komponentów.
5. Krok następny to sos: W rondelku umieszczamy cukier, miód, wodę, kawę oraz kakao i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając aż do powstania jednolitej masy.
6. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wanilię, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
6. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wanilię, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
7. I na koniec właściwa baza lodowa: białka oddzielamy od żółtek.
8. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę (przez ok. 7 minut), pod koniec ubijania stopniowo wprowadzając 2 łyżki cukru.
9. W osobnej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem oraz wrzątkiem, aż otrzymujemy jasną, gęstą i ciągnącą masę.
10. W trzeciej misce ubijamy śmietanę, ale nie na sztywno.
9. W osobnej misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem oraz wrzątkiem, aż otrzymujemy jasną, gęstą i ciągnącą masę.
10. W trzeciej misce ubijamy śmietanę, ale nie na sztywno.
11. Do śmietany stopniowo wprowadzamy masło orzechowe i rozprowadzamy je przy użyciu drewnianej łyżki lub trzepaczki. Wykonujemy delikatnie, ale dokładne ruchy, tak żeby nie pozostały grudki.
12. Zawartość wszystkich trzech misek łączymy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
13.. Dodajemy kuleczki ciasteczkowe, możemy pokruszyć je na jeszcze mniejsze kawałeczki. Mieszamy.
14. Gotową masę lodową przekładamy do pojemnika. Naprzemiennie umieszczamy w nim warstwę lodów i sosu czekoladowego, zaczynając i kończąc na warstwie lodowej.
15. Lody umieszczamy w zamrażalniku na minimum 2 godziny.
Smacznego!
Tyle dobroci w jednym... Pycha!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!!! Zrobiłem dzisiaj i niebo w gębie <3 <3 <3 całuski :* :*
OdpowiedzUsuń