Brownie to jedno z tych ciast, na które powinno się posiadać ten jeden jedyny, super wyjątkowy przepis. Taki, który z ręką na sercu możemy nazwać przepisem na najlepsze brownie. Mnie chwilę zajęło poszukiwanie go. Przyznam, że kiedyś urzekło mnie brownie, które tutaj użyłam jako spód pod cookie dough - banalne w wykonaniu i cudowne w smaku. Ale to wciąż nie było spełnieniem moich ambicji, bo przecież prawdziwe brownie MUSI być wykonane z prawdziwej czekolady. I nie ma innej opcji. I tak oto w końcu dotarłam do prezentowanego dzisiaj przepisu. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i ma tę jedyną w swoim rodzaju konsystencję genialnego brownie. Polecam!
PS. Aby ciasto było jeszcze lepsze, możemy do niego dodać syrop czekoladowy z tego przepisu. Po wyłożeniu połowy ciasta do formy, wylewamy nań syrop, a następnie przykrywamy drugą połową ciasta i pieczemy.
Składniki (na formę ok. 22 cm średnicy):
230 g gorzkiej czekolady
170 g masła
1 płaska łyżeczka zmielonej kawy
1 szklanka drobnego cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 szklanka mąki
szczypta soli
2 łyżki kakao
1/2 szklanki dowolnych orzechów, posiekanych (tym razem użyłam płatków migdałów)
Wykonanie:
1. Czekoladę, masło i kawę umieszczamy w sporym rondelku nad garnkiem z gotującą się wodą (czyli w tzw. kąpieli wodnej), aż do całkowitego ich rozpuszczenia, mieszając co jakiś czas.
2. Wyłączamy palnik i wsypujemy cukry, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
3. Po tym czasie do masy czekoladowej wbijamy po kolei po jednym jajku, dokładnie mieszając trzepaczką po każdym wbiciu.
4. Dodajemy wanilię i mieszamy.
5. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól i kakao.
6. Masę czekoladową i składniki suche łączymy, mieszając dokładnie lecz delikatnie drewnianą łyżką.
7. Na koniec wsypujemy orzechy i rozprowadzamy je równomiernie po masie.
8. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 25 minut.
Smacznego!
Konsystencja naprawdę strzał w dziesiątkę, gratulacje!
OdpowiedzUsuń