sobota, 9 listopada 2013

Cookie dough na brownie

Przez całe moje życie moja mama grzmiała nade mną za każdym razem, gdy tylko odważyłam się coś upiec: "NIGDY NIE JEDZ SUROWEGO CIASTA". Podejrzewam, że taka historia powtarza się też w domu większości z Was. Któregoś jednak razu odważyłam się, w ukryciu, spróbować, jak smakuje ten zakazany, śmiercionośny wyrób. No i od tego czasu mnie i surowe ciasto wiąże wielka miłość. A surowa masa ciasteczkowa (czyli właśnie cookie dough) to już zupełna bomba, magia i jedno ze wspanialszych doznań smakowych. W Stanach jest to totalny hit, dorzucają to nawet do mrożonych jogurtów, a wtedy to już w ogóle rozpływam się.
Dzisiaj proponuję więc Wam pyszne cookie dough z czekoladą na cienkiej warstwie równie dobrego brownie. Schłodzone kilka godzin w lodówce smakuje najlepiej.


Składniki na brownie (na formę ok. 20x25 cm):
 6 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2 małe jajka
1/3 szklanki kakao
1/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na cookie dough:
160 g masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki groszków czekoladowych (możemy zastąpić przez ok. 1,5 tabliczki czekolady posiekanej na małe kawałki)

Wykonanie brownie:
1. Masło roztapiamy z cukrem i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do ostudzonego masła dodajemy jajka i mleko, miksujemy.
3. Mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce.
4. Stopniowo wprowadzamy składniki suche do masy maślano-jajecznej, cały czas miksując.
5. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 Wykonanie cookie dough:
1. Ucieramy masło z cukrami na puszystą masę.
2. Dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Stopniowo wprowadzamy mąkę, miksując na najniższych obrotach.
4. Wsypujemy czekoladę i mieszamy drewnianą łyżką.
5. Gotową masę wykładamy na przestudzone brownie, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na conajmniej 1 godzinę.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz