niedziela, 3 listopada 2013

Czekoladowo-dyniowe ciasto na Halloween

Po dyniowych muffinkach, które (jak już wspominałam) były przełomowe, postanowiłam wykorzystać to specyficzne warzywo ponownie. Tym razem w cieście. I to w takim, które ma prezentować się dość efektownie. Można je upiec, postawić na stole i upiększyć w ten sposób swoje halloweenowe party. O ile na takie się szarpniemy.
No i wszystko byłoby super - ciasto boskie (chyba moje ukochane do tortów i innych przekładańców), karmel z wierzchu pycha, wizualnie też dość chyba nie najgorzej, ale... dynia. Muffinki mi smakowały, więc sądziłam, że może niepotrzebnie się do niej uprzedziłam. Jednak najwyraźniej wcale tak nie było. No ale to tylko moje subiektywne odczucia (tak samo jak z awersją do rabarbaru w pysznej drożdżówce). Uzbierane opinie innych degustatorów były całkowicie pozytywne. Mój tata określił je mianem "dyniowej wuzetki". Całkiem trafnie ;)

PS. Przepis wyszedł straaaasznie długi, ale wcale nie jest to jakoś wybitnie skomplikowane i pracochłonne ciasto ;)


Składniki na czekoladowe placki (na blachę ok. 20x25 cm):
1 i 3/4 szklanki mąki
1 i 2/3 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklaniki kakao
1/2 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Składniki na dyniową masę serową:
ćwiartka dyni ważącej w całości ok. 2 kg
300 g sera na sernik
300 ml śmietany kremówki (polecam z Piątnicy)
1/3 szklanki cukru (użyłam pół na pół brązowego i cukru pudru)
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru1 i 1/2 płaskich łyżek żelatyny
3 łyżki wody


Składniki na karmelowy lukier:
 150 ml mleka
95 g brązowego cukru
kilka kropelek ekstraktu waniliowego 
25 g miękkiego masła
1 płaska łyżka śmietany
1 i 1/2 kopiastych łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki kakao

Składniki na duszki:
1 białko
3/4 szklanki cukru
odrobina Nutelli lub roztopionej czekolady

Wykonanie placków:
1. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. W osobnej misce roztrzepujemy olej, wanilię, maślankę i jaja.
3. Do masy jajecznej stopniowo wprowadzamy składniki suche, mieszając na najniższych obrotach miksera.
4. Gdy składniki się połączą, stopniowo dodajemy kawę i mieszamy aż do powstania jednolitej konsystencji.
5. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50 minut do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego zupełnie suchy i czysty.
7. Odkładamy ciasto do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrawamy je na połowy tak, aby uzyskać dwa jednakowe placki.

Wykonanie masy:
1. Najpierw zabieramy się za puree dyniowe. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z przygotowanej ćwiartki dyni wyciągamy pestki, kładziemy ją na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut.
2. Po upływie tego czasu, wyciągamy dynię i łyżką oddzielamy miąższ od skórki (powinien odchodzić gładko, jeśli tak nie jest - wsadzamy jeszcze na parę chwil do piekarnika).
3. Miąższ umieszczamy w misce i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy do wystudzenia.
4.  Śmietanę ubijamy na sztywno.
5. Stopniowo wprowadzamy ser, miksując na najniższych obrotach miksera.
6. Stopniowo dodajemy cukier.
8. Powoli wprowadzamy puree dyniowe (można mieszać ręcznie, drewnianą łyżką), a na koniec cynamon i imbir.
9. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i bardzo powoli, stopniowo dodajemy do masy serowej.
10. Masę odkładamy do lodówki na kilka godzin.

Wykonanie karmelowego lukru:
1. Mleko z brązowym cukrem gotujemy, mieszając co jakiś czas do momentu aż mieszanina zgęstnieje, a kropelka kapnięta na spodeczek po krótkiej chwili zgęstnieje (ok. 15 minut).
2. Dodajemy ekstrakt waniliowy i odkładamy do ostudzenia.
3. Wprowadzamy masło i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. W filiżance mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i kakao do uzyskania jednolitego lukru.

Wykonanie duszków:
1. Białko ubijamy na sztywno.
2. Pod koniec ubijania wprowadzamy stopniowo cukier.
3. Bardzo sztywną pianę delikatnie przekładamy do szprycy i wyciskamy przez nią duszki (Wasze powinny wyjść bardziej kształtne, moje trochę się rozpłynęły ;).
4. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i od razu zmniejszamy na 50 stopni. Pieczemy ok. 45 minut, a następnie suszymy (najlepiej w wyłączonym piekarniku).
5. Używając wykałaczki zdobimy.

Wykonanie całego ciasta (finally!):
1. Na pierwszy placek wykładamy całą masę dyniową, na to układamy drugi placek.
2. Karmel wylewamy na wierzch.
3. Kakaowy lukier nakładamy na karmel w postaci poziomych pasów (w odstępach ok 2-3 cm). Następnie widelcem przejeżdżamy z góry na dół powtarzając to na całej szerokości ciasta.
4. Układamy duszki.
5. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.


Smacznego!


1 komentarz: