piątek, 23 września 2016

Sernik na zimno

Pamiętam, że kilka lat temu taka idea jak "sernik na zimno" budziła we mnie wiele wątpliwości i jakoś nie miałam ochoty, żeby kosztować ten wynalazek. Jako bezwzględna fanka mojego rodzinnego, tradycyjnego sernika nie potrafiłam sobie wyobrazić, jak w ogóle można zrezygnować z obłędnego smaku pieczonego sernika. Jednak z biegiem czasu nauczyłam się, że wszystkiemu trzeba dawać szansę. Zwłaszcza, kiedy lato jest w pełni i nie mamy ochoty włączać pieca. Jaki był rezultat? Sernik wyszedł pyszny, delikatny, niezbyt słodki, idealny na ciepłe dni. Do tego klasyk, czyli ciasteczkowy spód. A na górę, by lata było jeszcze więcej, masa malin zatopionych w galaretce. 
Dziś, w pierwszy dzień jesieni, proponuję więc dość sentymentalnie jednego z moich faworytów minionego lata. Jestem jednak pewna, że będzie smakował cały rok!
Przepis inspirowany tymże.


Składniki na spód (na tortownicę o średnicy 22 cm):
150 g ciastek zbożowych / herbatników
80 g masła, roztopionego

Składniki na sernik:
700 g sera twarogowego zmielonego
100 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 pomarańcza
1 puszka mleka kokosowego
5 łyżeczek żelatyny w proszku
100 g białej czekolady
300-400 g mrożonych malin
3 opakowania galaretki malinowej

Wykonanie spodu:
1. Ciasteczka rozkrusz. Najlepszy patent: wrzucić ciasteczka do mocnego woreczka foliowego (najlepiej takiego z zasuwanym zamykaniem) zamknąć i rozkruszyć na drobno, uderzając wałkiem.
2. Do ciasteczek dodaj masło, wymieszaj.
3. Masą ciasteczkową umieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie przyklep. Włóż do lodówki na czas przygotowywania sernika.

Wykonanie sernika:
1. Ser zmiksuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
2. Pomarańczę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
3. Zawartość puszki z mlekiem kokosowym przelej przez gęste sitko.
4. Żelatynę rozpuść w metalowym garnuszku z 5 łyżkami wody, która pozostała po przelaniu mleczka przez sitko. Odstaw na ok. 10 minut.
5. Gęstą część mleczka, która została w sitku, umieść w misce z serem, dodaj skórkę otartą z pomarańczy i zmiksuj do połączenia składników.
6. Do żelatyny dodaj kolejne 3 łyżki wody kokosowej oraz sok wyciśnięty z pomarańcza. Postaw na ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
7. Do żelatyny dodaj białą czekoladę i, podgrzewając na małym ogniu, mieszaj, aż się zupełnie rozpuści.
8. Do żelatyny dodaj 3-5 łyżek masy serowej. Po dodaniu każdej łyżki energicznie mieszaj roztwór.
9. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo wprowadzaj do masy serowej, cały czas miksując.
10. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1-2 h, aż nieco stężeje.
11. Po upływie tego czasu, galaretki wsyp do miski i zalej 700 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj, wsyp mrożone owoce, wymieszaj ponownie i odstaw do lodówki na kilkanaście minut, do zagęszczenia.
12. Lekko zagęszczoną masę owocową wylej na wierzch sernika, wyrównaj, przykryj folią i wsadź do lodówki na kolejne 1,5 godziny.
Przechowuj w lodówce.



Smacznego!

1 komentarz: