poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ślimaczkowe bułeczki cynamonowe

Świątecznych klimatów ciąg dalszy. Tym razem kuszę Was wypiekiem (sprawiedliwość trzeba oddać) mojej mamy. Bułeczki (a właściwie drożdżóweczki) cynamonowe. Wyglądają bajecznie i bajecznie smakują. Cynamon, ciasto drożdżowe i kandyzowana pomarańcza, najlepiej jeszcze na ciepło, mmm... Połączenie prawdziwie rozgrzewające i wywołujące błogi uśmiech na twarzach. A sam przepis na ciasto to rodzinna tradycja. Przekazywany przez pokolenia, kiedyś nawet zagrożony zaginięciem w akcji. Na szczęście uratowany i w dalszym ciągu święcący triumfy na stole.


Składniki na ok. 16 sztuk (sporych rozmiarów):
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g drożdży
50 g masła
15 dag + 1 łyżka cukru
4 jajka
1/2 opakowania cukru wanilinowy
gałka muszkatołowa
otarta skórka z połówki cytryny
szczypta soli
rodzynki, skórka pomarańczowa (wg uznania)

Na nadzienie:
8 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu

Wykonanie:
1. Zagotować mleko.
2. Odsypać pół szklanki mąki i sparzyć ją z połową szklanki wrzącego mleka. Rozetrzeć i odstawić do ostygnięcia.
3. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru.
4. Ostudzić drugą połowę zagotowanego mleka i zalać nim drożdże. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
5. Pozostałą część mąki przesiać przez sito i postawić w ciepłym miejscu.
6. Utrzeć 3 żółtka i jedno całe jajko z 15 dag cukru.
7. Do jajek dodać cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i szczyptę soli.
8. Wyrośnięte drożdże dodać do sparzonej mlekiem mąki. Wymieszać rozczyn i postawić do wyrośnięcia.
9. Sparzyć rodzynki.
10. Roztopić masło i wystudzić.
11. Gdy rozczyn zacznie wyrastać, dodać mąkę i utarte jajka. Wyrabiać.
12. Dodać do rozczynu roztopione masło i rodzynki.
13. Postawić do wyrośnięcia.
14. Zmieszać cynamon z cukrem.
15. Gdy ciasto wyrośnie, przedzielić je na połowy.
16. Jedną połowę delikatnie rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm na kształt prostokąta.
17. Posypać nadzieniem, zostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca przy jednym brzegu.
18. Zaczynając od przeciwnej strony, zwinąć ciasto w rulon.
19. Pokroić w plasterki grubości ok. 2-3 cm.
20. Każdy plasterek posmarować białkiem i posypać skórką pomarańczową.
21. Tak samo (punkty 16-20) postąpić z drugą połową ciasta.
22. Ułożyć na blasze i odstawić na ok. 20 min do ponownego wyrośnięcia.
23. Piec ok. 15-20 min w temperaturze 180 stopni.

Przepis na ciasto zawarty w punktach 1-13 idealnie nadaje się również na makowce, powidłowce, bakaliowce. W moim domu absolutne must have na święta.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz