Tak więc składam Wam, jak zwykle nieco spóźnione, życzenia wszystkiego najlepszego w nowym roku, samych udanych wypieków oraz spełnienia wszelakich marzeń i kulinarnych zachcianek, no i oddaję na Wasze ręce ten oto przepyszny przepis.
Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szklanki (400 g) mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
Kostka (200 g) masła (można dodać odrobinę więcej)
6-8 łyżek zimnej wody
Łyżka octu jabłkowego
Składniki na nadzienie:
750 g winnych jabłek
300 g świeżych lub mrożonych jagód
1/2 szklanki (100 g) cukru
2 łyżki mąki pszennej
Łyżeczka startego cynamonu
Łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
Łyżka schłodzonego masła
Żółtko z dużego jajka
Wykonanie:
1. Wsyp mąkę i sól do pojemnika z metalowym ostrzem (ja używam malaksera), wymieszaj.
2. Dodaj masło pokrojone w kosteczki i ponownie wymieszaj.
3. Dodaj wodę i ocet, obróć kilka razy w malakserze. Gotowa mieszanka powinna kleić się między palcami. Jeżeli nie klei się, dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody, po czym obróć w malakserze kilka kolejnych razy.
4. Gotowe ciasto ułóż na folii spożywczej, rozgnieć na placek, zawiń w folię i odstaw do lodówki na około godzinę. W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie nadzienia.
5. Obierz, wydrąż i pokrój jabłka w cienkie plasterki.
6. Włóż jabłka do dużej miski, dodaj jagody, cukier, mąkę, cynamon i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części.
8. Rozwałkuj jedną część ciasta. Z pomocą wałka przełóż je do formy na tartę i delikatnie dociśnij je palcami do brzegów.
9. Przygotowaną wcześniej mieszankę owocową wyłóż na spód placka. Połóż na niej wiórki masła.
10. Rozwałkuj drugą część ciasta i przykryj nim owoce.
11. Zalep obie warstwy ciasta i pokarbuj brzegi widelcem.
12. Posmaruj placek mlekiem.
13. Wytnij otworki w kształcie migdałów na środku placka.
14*. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, zachęcam do wycięcia z niego gwiazdek lub innych ozdóbek i udekorowania nimi naszego placuszka. +100 do uroku.
15. Piecz 40 min w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz