wtorek, 22 sierpnia 2017

Sernik trójkolorowy

Ludzie jedzą oczami. Dlatego czasem, gdy szczególnie zależy nam na zrobieniu wyjątkowego wrażenia na naszych smakoszach, warto poświęcić trochę więcej czasu i podwyższyć walory estetyczne naszego dania.
Tak właśnie zrobiłam w tym wypadku. Bo sam sernik to nic nowego jak już sprawdzony, przepyszny w swojej lekkości i puszystości sernik na zimno, którym dzieliłam się z Wami jakiś czas temu. Znacząca różnica jest jednak taka, że tym razem wykonałam go w wersji trójkolorowej i trójsmakowej (która mi automatycznie skojarzyła się z dzieciństwem i kultowym Big Milkiem Trio) - czekoladowej, malinowej i śmietankowej. Do tego mocno kontrastujący czarny spód z Oreo. 
Na wykonanie tego sernika trzeba zarezerwować sobie w zasadzie pół dnia, ale praca sama w sobie nie jest specjalnie uciążliwa czy skomplikowana, a efekty warte zachodu ;)


Składniki na spód (na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm):
12 ciasteczek Oreo
50 g masła, roztopionego

Składniki na sernik:
700 g sera twarogowego zmielonego
75 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 pomarańcza
1 puszka mleka kokosowego
6 łyżeczek żelatyny w proszku
35 g czekolady gorzkiej
50 g czekolady białej (można pominąć)
75 g mrożonych malin

Wykonanie spodu:
1. Ciasteczka oddziel od kremu.
2. Oczyszczone ciasteczka rozkrusz bardzo drobno (patent: ciasteczka umieść w zasuwanym woreczku foliowym, zamknij i rozkrusz, uderzając wałkiem).
3. Ciasteczka wymieszaj z masłem.
4. Masę ciasteczkową umieść na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie przyklep. Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na ok. 30 minut.

Wykonanie sernika:
1. Ser zmiksuj z cukrem oraz cukrem wanilinowym.
2. Zawartość puszki z mlekiem kokosowym przelej przez gęste sitko.
3. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść z 2 łyżkami wody kokosowej, która pozostała po przelaniu mleka. Odstaw na ok. 10 minut.
4. Pomarańczę sparz, obierz ze skórki i wyciśnij sok.
5. Gęstą część mleczka, która została w sitku, umieść w misce z serem, dodaj połowę skórki otartej z pomarańczy i zmiksuj do połączenia składników.
6. Masę serową podziel na 3 dokładnie równe części. Jedną z nich pozostaw w misie miksera, na pozostałe odstaw, przykryte folią, do lodówki.
7. Do żelatyny dodaj kolejne 2 łyżki wody kokosowej oraz 1/3 soku z pomarańczy. Postaw na ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
8. Do żelatyny dodaj gorzką czekoladę i, podgrzewając na małym ogniu, mieszaj, aż się zupełnie rozpuści.
9. Żelatynę zdejmij z ognia i dodaj 3-5 łyżek masy serowej. Po dodaniu każdej łyżki energicznie mieszaj roztwór.
10. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo wprowadzaj do masy serowej, cały czas miksując.
11. Masę serową wylej na przygotowany wcześniej spód. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1,5-2 h, aż stężeje.
12. Po upływie tego czasu maliny zmiksuj blenderem, aż do uzyskania jednolitej masy.
13. 2 łyżeczki żelatyny rozpuść z 2 łyżkami wody kokosowej, która pozostała po przelaniu mleka. Odstaw na ok. 10 minut.
14. W misie miksera umieść jedną z pozostałych w lodówce dwóch części masy serowej. Dodaj do niej maliny, miksując do uzyskania jednolitego koloru.
15.  Do żelatyny dodaj kolejne 2 łyżki wody kokosowej oraz 1/3 soku z pomarańczy. Postaw na ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
16. Do żelatyny dodaj 25 g białej czekolady i, podgrzewając na małym ogniu, mieszaj, aż się zupełnie rozpuści.
17. Żelatynę zdejmij z ognia i dodaj 3-5 łyżek masy serowej. Po dodaniu każdej łyżki energicznie mieszaj roztwór.
18. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo wprowadzaj do masy serowej, cały czas miksując.
19. Masę serową wylej na stężałą masę czekoladową. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1,5-2 h, aż stężeje.
20. Po upływie tego czasu 2 łyżeczki żelatyny rozpuść z 2 łyżkami wody kokosowej, która pozostała po przelaniu mleka. Odstaw na ok. 10 minut.
21. W misie miksera umieść ostatnią pozostałą część masy serowej.
22.  Do żelatyny dodaj kolejne 2 łyżki wody kokosowej oraz 1/3 soku z pomarańczy. Postaw na ogniu i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
23. Do żelatyny dodaj 25 g białej czekolady i, podgrzewając na małym ogniu, mieszaj, aż się zupełnie rozpuści.
24. Żelatynę zdejmij z ognia i dodaj 3-5 łyżek masy serowej. Po dodaniu każdej łyżki energicznie mieszaj roztwór.
25. Tak przygotowaną żelatynę stopniowo wprowadzaj do masy serowej, cały czas miksując.
26. Masę serową wylej na stężałą masę malinową. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1,5-2 h, aż stężeje.


Smacznego!
ZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz