Eleganckie, klasyczne o cudownie głębokim smaku i niesamowitej konsystencji. Bardzo, oj bardzo czekoladowe, o gęstej, wilgotnej, jakby truflowej strukturze. Do tego lekki posmak kawy i posypka ze świeżego kakao - tak uwodzi się zmysły.
Jeśli jesteście amatorami czekolady albo lubicie brownies, pokochacie to ciasto. Gwarantuję.
Składniki na tortownicę średnicy 20 cm lub blaszkę 12x22 cm:
250 g gorzkiej czekolady
150 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy
3 duże jajka
3 łyżki kakao, do posypania
Wykonanie:
1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
2. W rondelku umieść kawę oraz cukier i podgrzej aż do rozpuszczenia cukru.
3. Do rondelka dodaj masło i podgrzewaj na małym ogniu, aż do jego rozpuszczenia.
4. Zawartość rondelka przelej do miski z rozpuszczoną czekoladą, wymieszaj.
5. Jajka ubij w osobnej misce przez ok. 2 minuty.
6. Jajka wprowadź powoli do masy czekoladowej, mieszając.
7. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175 stopniach przez około 40-45 minut.
8. Gotowe i wystudzone ciasto posyp kakao.
Smacznego!
Obłędnie smakuje!
OdpowiedzUsuń