wtorek, 1 sierpnia 2017

Drożdżowa rolada z kakao i kruszonką

Powracam po nieobecności spowodowanej brakiem dostępu do godnego zaufania piekarnika. Home, sweet home. Powracam co więcej z kolejnym wydaniem drożdżówki. Nuda? Skądże. Nie ma co się powstrzymywać, jeśli coś jest po prostu dobre, bardzo dobre, pyszne! A i wyzwaniem jest stworzyć nową odsłonę klasyku, która stosownie wzbogaci i uwydatni jego smak.
Gdy stoję w piekarni przed wyborem drożdżówki, zwykle waham się między trzema - z serem, makiem, bądź właśnie kakao. I ta ostatnia może trochę dziwić, bo przecież chyba pyszniejsza byłaby z prawdziwą, płynną czekoladą. Otóż nie dla mnie. Ja cenię te wypchane suchym kakao, lubię tę wyczuwalną gorzką nutę i oryginalną konsystencję - niby sypką, a jednak delikatnie wilgotną.
W związku z powyższym tym razem postanowiłam pójść w tę stronę. Wyszło pysznie!


Składniki na ciasto (na 2 roladki o długości ok. 35 cm)
500 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g drożdży, świeżych
50 g masła, roztopionego i wystudzonego
150 g + 1 łyżka cukru
4 jajka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z połówki cytryny
szczypta soli

Składniki na nadzienie (na 2 roladki):
75 g kakao
3 łyżki cukru pudru
100 g masła

Składniki na kruszonkę:
6 łyżek zimnego masła
1 szklanka mąki pszennej (ja dałam 2/3 pszennej tortowej i 1/3 krupczatki)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szczypta soli

Wykonanie roladki: 
1. Zagotuj mleko.
2. Odsyp pół szklanki mąki i sparz ją z połową szklanki wrzącego mleka. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
3. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, aż do całkowitego ich rozpuszczenia.
4. Ostudzoną drugą połową zagotowanego wcześniej mleka zalej drożdże. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około 5-10 minut.
5. Pozostałą część mąki przesiej przez sito i postaw w ciepłym miejscu.
6. Utrzyj 3 żółtka i jedno całe jajko z 150 g cukru.
7. Do jajek dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, gałkę i szczyptę soli.
8. Wyrośnięte drożdże dodaj do sparzonej mlekiem mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 15 minut, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
9. Gdy rozczyn zacznie wyrastać, dodaj mąkę i utarte jajka. Wyrabiaj rękoma przez 3-4 minuty.
12. Dodaj do rozczynu roztopione masło. Wyrabiaj przez kolejne 4-5 minut.
13. Postaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
14. Ciasto podziel na dwie równe części. Każdą z osobna rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 35x20 cm.

Wykonanie nadzienia:
1. Kakao wymieszaj z cukrem pudrem.
2. Mieszaninę wysyp na rozwałkowane placki, zostawiając margines około 1 cm wzdłuż krótszych boków.
3. Krótsze boki delikatnie zagnij do środka, a następnie ostrożnie zwiń roladę.
4. Roladki przełóż do podłużnych brytfanek wyłożonych papierem do pieczenia.
5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

Wykonanie kruszonki:
1. Wszystkie składniki zagnieć razem i wstaw do lodówki na 30 min.
2. Tuż przed pieczeniem wysyp kruszonkę na wierzch roladek.
3. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30-45 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz