wtorek, 21 lutego 2017

Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i cynamonem

Ciasto drożdżowe dobre jest na każdą porę. Ciepłe i aromatyczne świetnie sprawdza się zimowymi wieczorami, ale przecież okraszone świeżymi owocami i kruszonką smakuje cudownie również latem. Dlatego dziś, gdy chyba każdy z utęsknieniem wypatruje już wiosny, proponuję Wam drożdżowego zawijańca z rozgrzewającym cynamonem i orzeźwiającymi gruszkami. Wspaniały, puszysty i piękny. Gwarantuję, że będzie smakował!
Do stworzenia tego ciasta zainspirowała mnie Berenika, ale sam przepis bazuje na mojej rodzinnej tradycji :)


Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g drożdży, świeżych
50 g masła, roztopionego i wystudzonego
150 g + 1 łyżka cukru
4 jajka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
gałka muszkatołowa
otarta skórka z połówki cytryny
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
20 g masła
3 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
2-3 gruszki

Wykonanie:
1. Zagotuj mleko.
2. Odsyp pół szklanki mąki i sparz ją z połową szklanki wrzącego mleka. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
3. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, aż do całkowitego ich rozpuszczenia.
4. Ostudzoną drugą połową zagotowanego wcześniej mleka zalej drożdże. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około 5-10 minut.
5. Pozostałą część mąki przesiej przez sito i postaw w ciepłym miejscu.
6. Utrzyj 3 żółtka i jedno całe jajko z 150 g cukru.
7. Do jajek dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, gałkę i szczyptę soli.
8. Wyrośnięte drożdże dodaj do sparzonej mlekiem mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 15-30 minut, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
9. Gdy rozczyn zacznie wyrastać, dodaj mąkę i utarte jajka. Wyrabiaj rękoma przez 3-4 minuty.
12. Dodaj do rozczynu roztopione masło i rodzynki. Wyrabiaj przez kolejne 4-5 minut.
13. Postaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
14. Wymieszaj cynamon z masłem i cukrem.
15. Gruszki obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych. Każdą pokrój na 8-12 plasterków. 
16. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj jeszcze krótko przez minutę, a następnie rozwałkuj na placek o wymiarach około 40x20.
17. Ciasto wysmaruj nadzieniem cynamonowym, a następnie zwiń wzdłuż krótszego boku, jak roladę.
18. Roladę przekrój wzdłuż, w połowie, tak aby powstały dwie podłużne połówki walca.
19. Powstałe części spleć jak warkocz, eksponując warstwy z nadzieniem.
20. Warkocz umieść w formie wysmarowanej mąką. Jeśli będzie zbyt krótka, możesz dowolnie zawinąć ciasto. Moje przed upieczeniem prezentowało się tak:
21. Na wierzchu ciasta wykonaj nacięcia, w które następnie powbijaj gruszki.
22. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
23. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. 


Smacznego!

5 komentarzy: