poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Fudge z masła orzechowego ze słonymi precelkami

Ja i masło orzechowe tworzymy udany romans już od wielu lat. Jego fistaszkowy smak - lekko słodki, lekko słony - urzeka w zupełności. Nie miałam zatem wątpliwości, że fudge, a więc ciasto bez pieczenia, z jego udziałem będzie genialne. Postanowiłam jednak przełamać kremową teksturę oraz podkręcić słoną nutę dodatkiem klasycznych precelków. Efekt - przygotowanie tego fudge jest dziecinnie proste i szybkie, a smak uzależniający.


Składniki na spód (na podłużną foremkę o wymiarach ok.: 12x22 cm)
75 g słonych precelków
75 g masła, roztopionego

Składniki na fudge:
200 g masła orzechowego
175 g masła, pokrojonego w kostkę
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 płaska łyżeczka soli
25 g słonych precelków (można pominąć)

Wykonanie spodu:
1. Precelki bardzo drobno pokrusz (można to zrobić w blenderze lub uderzając wałkiem w precelki zamknięte szczelnie w foliowym woreczku).
2. Precelki wymieszaj z masłem, a następnie wysyp na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadź po dnie i przyklep łyżką.
3. Foremkę włóż do zamrażalnika (ewentualnie lodówki) na około 30 min.

Wykonanie fudge:
1. Masło oraz masło orzechowe umieść w plastikowej misce, a następnie wstaw do mikrofali na około 2 minuty, do czasu roztopienia.
2. Całość wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy oraz sól, ponownie wymieszaj.
4. Precelki pokrusz dość drobno, dodaj do masy, wymieszaj.
5. Całość przelej do foremki, na wcześniej przygotowany spód. Przykryj folią i wstaw do lodówki na około 2-4 godziny. Po 2 godzinach fudge będzie już wystarczająco stężałe, ale lepiej będzie się je kroić po dłuższym czasie spędzonym w lodówce. Najlepiej przed podaniem wstawić je na dodatkowe 30-60 minut do zamrażalnika.


Smacznego!

6 komentarzy: