sobota, 11 lutego 2017

Tort czekoladowo-orzechowy

Wreszcie witam w Nowym Roku! Miejmy nadzieję, że okaże się dla mnie bardziej systematycznym, przynajmniej w kwestii publikowania przepisów. Wam natomiast życzę samych sukcesów, nie tylko kulinarnych, oraz mnóstwa pysznych chwil!
Nowy Rok uczcimy dziś z przytupem - oto przed Wami jeden z pyszniejszych tortów, jakie jadłam w życiu. Rodzinny klasyk, jest z nami od bardzo wielu lat. Jest to druga odsłona tortu makowo-kawowego, którym już się z Wami podzieliłam. To wydanie nie może się nie spodobać, bo tworzy kombinację dwóch smaków, które dają nam elegancki, aromatyczny i przepyszny tort.


Składniki na 3 biszkopty (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):
3x4 jajka
3x1 szczypta soli
3x150 g drobnego cukru
3x200 g łuskanych orzechów włoskich, zmielonych
3x30 g bułki tartej

Składniki na masę:
3 jajka
175 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
600 g miękkiego masła
100 g dobrego kako
1 szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
+ kilka dodatkowych orzechów do dekoracji oraz kilka garści zmielonych orzechów do przystrojenia boków

Wykonanie 1 biszkoptu (pieczemy 3 identyczne biszkopty, każdy z 4 jajek):
1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je z dodatkiem soli.
2. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż do powstania bardzo sztywnej piany.
3. Zmniejsz obroty miksera i powoli wprowadzaj do piany żółtka.
4. Na koniec dodaj zmielone orzechy oraz bułkę tartą i wymieszaj, ostrożnie i delikatnie, ale dokładnie.
5. Na spód tortownicy wyłóż papier do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
6. Do tak przygotowanej tortownicy wlej gotową masę, delikatnie wyrównaj i piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placek będzie gotowy, gdy patyczek wbity w jego środek, wyjdzie z niego zupełnie czysty.
7. Czynności powtórz jeszcze 2 razy, tak aby uzyskać łącznie 3 placki.

Wykonanie masy: 
1. Jajka oraz cukry przełóż do dość dużego garnka i ubijaj mikserem w kąpieli wodnej (tzn. umieść garnek z jajkami nad innym większym garnkiem z gotującą się wodą w środku) przez ok. 20 minut. (męczące, ale warte zachodu!)
2. Masę jajeczną odstaw do zupełnego wystudzenia.
3. Masło ubij na zupełnie gładką, jednolitą masę.
4. Do ubitego masła stopniowo wprowadzaj wystudzoną masę jajeczną, miksując.
5. Do masy małymi porcjami dodawaj kako, miksując.
6. Na koniec dodaj sól oraz spirytus, wprowadzając go łyżeczką, bardzo powoli i w odstępach czasu, cały czas miksując.
7. Masę odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki, by nieco stężała.
8. Masę podziel na 3 części. Jedną część wyłóż na pierwszy placek, przykryj kolejnym, ponownie wyłóż drugą część masy, przykryj ostatnim z placków. Trzecią część masy wykorzystaj na dekorację, czyli wysmarowanie całości tortu cienką warstwą oraz wykonanie rozetek. Boki obłóż zmielonymi orzechami, zaś na wierzchu ułóż ich połówki.


Smacznego!

1 komentarz: