środa, 24 grudnia 2014

Kostka z cookie dough i płatków pszenicznych w miodzie

Uch, uwielbiam to uczucie, gdy zatytułowanie przepisu okazuje się wyzwaniem. To jasno wskazuje na to, że dzieje się coś bardzo nowatorskiego :>

Zacznijmy jednak od tego, że życzę wszystkim wspaniałych Świąt! I to już po raz trzeci w karierze tego bloga! Kilkanaście dni temu stuknęły w końcu dwa lata od kiedy pojawił się tu pierwszy przepis. Bardzo mnie cieszy to, że udaje mi się w jakimś stopniu systematycznie prowadzić bloga i rozkoszować Was tymi wszystkimi rarytasami. I jednocześnie niesamowicie (!) piękne jest dla mnie to, że zgromadziło się tutaj kilkoro stałych czytelników, naprawdę nie ma nic milszego :)
Tak więc jeszcze raz wszystkim Czytelnikom, Wielbicielom Dobrych Smaków i innym Łakomczuchom życzę najpyszniejszych, najsłodszych i najcieplejszych Świąt. Abyście dzisiaj wieczorem nacieszyli swoje wszystkie zmysły tym, co jest na Waszym stole, a również i wokół niego :)
A ja, tak jak obiecywałam ostatnio, postaram się jak najszybciej podzielić się z Wami pewnymi nowościami, które w tym roku będą u mnie pieścić podniebienia...

A teraz pragnę Wam podarować prezent przesłodki, przepiękny i, jak wspomniałam na początku, całkiem nowatorski. Przynajmniej wedle mojego uznania. 
Jest to kolejny rarytas z serii "kostki bez pieczenia". Jego bazą są dwie warstwy, obie ciasteczkowe - jedna czekoladowa, a druga z cookie dough. Jednak najważniejszą jego częścią okazała się ta zwieńczająca i dekoracyjna - wykonana z płatków typu Kangus oblanych masą miodowo-orzechową. Wszystko jest w wykonaniu bardzo proste, a efekt bardzo cieszy - kolejny przepis godny polecenia :>


Składniki na warstwę czekoladową (foremka ok. 20x20 cm):
200 g ciastek kruchych w czekoladzie (typu Maltanki)
75 g masła, roztopionego

Składniki na cookie dough:
160 g masła
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki brązowego cukru
3 łyżki mleka
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka w proszku (możemy zastąpić mąką)
1/2 szklanki mąki
1 i 1/4 szklanki groszków czekoladowych (możemy zastąpić przez ok. 1,5 tabliczki czekolady posiekanej na małe kawałki)

Składniki na warstwę z płatków:
1/2 szklanki golden syrupu (możemy zastąpić miodem)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 i 1/2 szklanki płatków pszenicznych w miodzie (typu Kangus)

Wykonanie warstwy czekoladowej:
1. Ciasteczka kruszymy na drobniutkie kawałeczki.
2. Pokruszone ciasteczka łączymy z masłem i mieszamy, a następnie wykładamy nimi spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na pół godziny.

Wykonanie cookie dough:
1. Masło ucieramy z cukrem brązowym 75 g cukru zwykłego aż do uzyskania gładkiej masy.
2. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko w proszku, a na końcu zwykłe mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Gdy konsystencja będzie jednolita, wsypujemy czekoladę i mieszamy.
4. Masę nakładamy równomiernie na przygotowaną wcześniej warstwę czekoladową.
5. Blaszkę wkładamy do zamrażalnika na 45 minut.

Wykonanie warstwy z płatków:
1. Golden syrup wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
2. Gdy syrup zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło orzechowe.
3. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Płatki wsypujemy do sporej miski i zalewamy je masą z golden syrupu. Mieszamy, a potem od razu nakładamy na warstwę cookie dough.
5. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny.


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Jaka fajna ta kostka! Rewelacja :)

    Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie pyszności :)
    Zdrowych, radosnych i udanych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To musiało być przepyszne. Wesołych świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję rocznicy!
    Porywam pyszną kostkę i życzę pięknego świętowania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej kostki jeszcze nie jadłam. Musi być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być niebo w gębie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o maaaatkooo.. przez to, że nie przejadłam się w Święta teraz mam wielką ochotę na to cudo ze zdjęć.. omnomn... <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawe ciacho, uwielbiam takie słodkości :-) zapisuje sobie przepis i sobie zrobię jak odpocznę po słodkościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. to musi być obłędne w smaku i na pewno rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojej, bardzo zachęca to ciacho :)
    Szczęśliwego Nowego Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ojeju ! :3 Ale one smakowicie wygladaja :) Musimy koniecznie wyprobowac :)

    http://sh.st/oPEzF

    OdpowiedzUsuń