czwartek, 4 grudnia 2014

Chlebek bananowy

Chlebki to fantastyczne wypieki. Praktycznie same się robią, wszystkim smakują i można z nimi bardzo kombinować. W dodatku, przyrównując do innych rozpustnych przyjemności, są całkiem zdrowe, bynajmniej nie tracąc przy tym na walorach smakowych. No i mają, w moim uznaniu konieczne do szczęścia, zwieńczenie w postaci przepysznego, tradycyjnego lukru z serka kremowego.
Dzisiaj proponuję Wam jeden z najbardziej klasycznych chlebków - bananowy. Bananowy z dodatkiem orzechów. Pychotka.


Składniki na chlebek (na podłużną foremkę keksową):
3 banany
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100 ml oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki dowolnych orzechów, obranych z łupin i posiekanych

Składniki na lukier:
35 g masła
75 g serka kremowego
50 g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wykonanie chlebka:
1. Banany obierz i rozgnieć przy użyciu widelca lub miksera.
2. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
3. Banany zmiksuj z cukrem, olejem, jajkami i ekstraktem waniliowym.
4. Stopniowo wprowadzaj składniki suche, zmniejszając obroty miksera.
5. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wsyp orzechy i wymieszaj.
6. Ciasto przelej do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą lub mąką i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Wykonanie lukru:
1. Wszystkie składniki lukru umieść w misce i zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
2. Lukrem posmaruj wierzch przestudzonego ciasta.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jakie pyszności, a te orzechy :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Od jakiegoś czasu uwielbiam chlebki bananowe, rewelacyjny Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię chlebek bananowy, z dodatkiem orzechów musi smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow... napakowany orzeszkami, a co pasuje do bananów? Właśnie orzeszki, bomba! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taki chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń