W zeszłym roku utworzyłam cały przedświąteczny cykl przepisów na bożonarodzeniowe rarytasy. Tym jednak razem z bólem uznałam, że nie mam na to wystarczającej ilości czasu, co jednak wcale nie oznacza, że nic świątecznego się nie pojawi... :>
Póki co postanowiłam sprezentować Wam klasyk sztuki kulinarnej, który z powodzeniem może zagościć na waszych świątecznych stolach - sernik krakowski. Co wyróżnia go spośród innych serników? Kruchy spód i przepiękna kratka zwieńczająca jego wierzch oraz, co niemniej istotne, iście królewska nazwa i (miejmy nadzieję) również pochodzenie. Przepis na bazie mojego najulubieńszego sernika, a więc zadowolenie gwarantowane. Zresztą zaufajcie mi, wszak Krakowianką jestem od urodzenia... ;)
Składniki na sernik (na foremkę ok. 20x30 cm):
750 g białego sera6 jaj, osobno żółtka i białka
1 szklanka
12 dag masła/margaryny
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 czubate łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
cukier wanilinowy
rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie wedle uznania
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko
Wykonanie kruchego ciasta:
1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto (ja robię to za pomocą malaksera).
2. Ciasto okryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
3. Po tym czasie odkroić 1/3 ciasta i wyłożyć nią spód foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto nakłuć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-15 minut.
Podczas podpiekania spodu, zabierz się za wykonanie masy serowej.
Wykonanie sernika:
1. Utrzeć ser (sprawa ułatwiona, jeśli kupujemy ser sernikowy zmielony)2. Dodawać po dużej łyżce sera, cukru i po jednym żółtku., cały czas miksując aż masa stanie się jednolita.
3. Do powstałej masy dodać mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Wymieszać.
4. Dodać roztopione i wystudzone masło.
5. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli.
6. Białka stopniowo dodawać do masy serowej, mieszając delikatnie lecz dokładnie drewnianą łyżką.
7. Bakalie obsypać delikatnie mąką i wymieszać z masą serową.
8. Masę wylać na przygotowany wcześniej kruchy spód.
7. Bakalie obsypać delikatnie mąką i wymieszać z masą serową.
8. Masę wylać na przygotowany wcześniej kruchy spód.
9. Pozostałą część kruchego ciasta wywałkować na dość cienki placek i wykrajać z niego podłużne paski grubości ok. 2-3 cm i długości 20 oraz 30 cm. Następnie wykładać je na wierzch masy serowej, układając kratkę.
10. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut.
Smacznego!
Bardzo lubię ten serniczek z kratką na górze, jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz o nim słyszę i mimo, że wygląda bardzo ładnie, to raczej bym się nie skusiła. Wyjątek ze mnie, bo serników nie lubię :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten sernik, może robię odrobinę inaczej, ale jak dla mnie to jest to prawdziwy sernik:)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik :) piękne zdjęcia! Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam sernika krakowskiego, ale z tego, co czytałam jest bardzo zachwalany. Więc chyba czas nadrobić zaległości :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik i idealna kratka :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten sernik.
OdpowiedzUsuńPerfekcyjny sernik na święta :)
OdpowiedzUsuń