sobota, 20 grudnia 2014

Klasyka smaku - sernik krakowski

Wielgaśnymi krokami zbliżają się święta, taszcząc za sobą mnóstwo wspaniałych akcentów takich jak pokłady wielce utęsknionego wolnego czasu oraz mnogości przepysznych słodkości i pretekstów do ich wypiekania. Znów przez kilka dni nieprzerwanie kuchnię opanuje boska woń, ta jedyna i niepowtarzalna, a godziny najsympatyczniejszego wysiłku jaki można sobie wyobrazić dadzą efekt w postaci stołu tak bogato i pięknie zastawionego, że oczy same będą się cieszyć. Kocham ten czas.
W zeszłym roku utworzyłam cały przedświąteczny cykl przepisów na bożonarodzeniowe rarytasy. Tym jednak razem z bólem uznałam, że nie mam na to wystarczającej ilości czasu, co jednak wcale nie oznacza, że nic świątecznego się nie pojawi... :> 
Póki co postanowiłam sprezentować Wam klasyk sztuki kulinarnej, który z powodzeniem może zagościć na waszych świątecznych stolach - sernik krakowski. Co wyróżnia go spośród innych serników? Kruchy spód i przepiękna kratka zwieńczająca jego wierzch oraz, co niemniej istotne, iście królewska nazwa i (miejmy nadzieję) również pochodzenie. Przepis na bazie mojego najulubieńszego sernika, a więc zadowolenie gwarantowane. Zresztą zaufajcie mi, wszak Krakowianką jestem od urodzenia... ;)


Składniki na sernik (na foremkę ok. 20x30 cm):
750 g białego sera
6 jaj, osobno żółtka i białka
1 szklanka
12 dag masła/margaryny
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 czubate łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
cukier wanilinowy
rodzynki, skórka pomarańczowa i inne bakalie wedle uznania

Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego
8 g cukru wanilinowego
1 jajko

Wykonanie kruchego ciasta:
1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto (ja robię to za pomocą malaksera).
2. Ciasto okryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
3. Po tym czasie odkroić 1/3 ciasta i wyłożyć nią spód foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Ciasto nakłuć i podpiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10-15 minut. 
Podczas podpiekania spodu, zabierz się za wykonanie masy serowej.

Wykonanie sernika:
1. Utrzeć ser (sprawa ułatwiona, jeśli kupujemy ser sernikowy zmielony)
2. Dodawać po dużej łyżce sera, cukru i po jednym żółtku., cały czas miksując aż masa stanie się jednolita.
3. Do powstałej masy dodać mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Wymieszać.
4. Dodać roztopione i wystudzone masło.
5. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli.
6. Białka stopniowo dodawać do masy serowej, mieszając delikatnie lecz dokładnie drewnianą łyżką.
7. Bakalie obsypać delikatnie mąką i wymieszać z masą serową.
8. Masę wylać na przygotowany wcześniej kruchy spód.
9. Pozostałą część kruchego ciasta wywałkować na dość cienki placek i wykrajać z niego podłużne paski grubości ok. 2-3 cm i długości 20 oraz 30 cm. Następnie wykładać je na wierzch masy serowej, układając kratkę.
10. Tak przygotowany sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50-60 minut.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ten serniczek z kratką na górze, jest pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz o nim słyszę i mimo, że wygląda bardzo ładnie, to raczej bym się nie skusiła. Wyjątek ze mnie, bo serników nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ten sernik, może robię odrobinę inaczej, ale jak dla mnie to jest to prawdziwy sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny sernik :) piękne zdjęcia! Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam sernika krakowskiego, ale z tego, co czytałam jest bardzo zachwalany. Więc chyba czas nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny sernik i idealna kratka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Perfekcyjny sernik na święta :)

    OdpowiedzUsuń