piątek, 28 listopada 2014

Cupcakes nadziane serkiem kremowym i cookie dough

Nie jestem jedną z tych szalonych wielbicielek babeczek. Mimo to doceniam je za niską czaso- i pracochłonność (ostatnio coraz bardziej) oraz, przy zasobach zdolności, możliwości pięknego dekorowania. Ale najbardziej lubię je (i tutaj zaskoczenia być nie powinno, bo to od zawsze mój ulubiony atut wypiekowy) za nieograniczone możliwości ich modyfikowania i kombinowania z przeróżnymi wariacjami. Właśnie szybko się nad tym zastanowiłam i doszłam do wniosku, że określenie "nieograniczone" nie jest w żadnym stopniu nadużyciem. Wydaje mi się, że dałabym radę codziennie wypiekać inną babeczkę, aż do końca życia. Naprawdę.
Dlatego dzisiaj proponuję Wam trochę bardziej wymyślną wersję babeczek. Ciasto klasyczne, waniliowe, ale w środku same rozkosze - słodziutki serek kremowy i cookie dough (tak, mam obsesję na jego punkcie). Do tego nie są to nawet zwykłe muffiny, ale cupcaki, gdyż zwieńcza je obłędna masa mleczna, ukradziona Cukrowej Wróżce.
Oczywistością jest, że babeczki są pyszniutkie. A co więcej prezentują się elegancko.


Składniki na ok. 14 cupcaków:
2 szklanki mąki pszennej
niecała szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
100 ml oleju
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Składniki na nadzienie:
200 g serka kremowego (lub sera na sernik)
50 g + 75 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
3 łyżki brązowego cukru
90 g masła, miękkiego
50 g mąki
1/3 szklanki mleka w proszku
2 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
50 g groszków czekoladowych / posiekanej czekolady

Składniki na krem:
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
130 g masła, miękkiego
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie nadzienia:
1. Masło ucieramy z cukrem brązowym 75 g cukru zwykłego aż do uzyskania gładkiej masy.
2. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko w proszku, a na końcu zwykłe mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Gdy konsystencja będzie jednolita, wsypujemy czekoladę i mieszamy.
4. Z ciasta formujemy malutkie kuleczki i wkładamy je do zamrażalnika na około 1 godzinę.
5. Po upływie tego czasu serek ucieramy z cukrem waniliowym i 50 g cukru zwykłego, a następnie wrzucamy do niego przygotowane wcześniej kuleczki (zostawiając kilka na późniejsze ozdabianie) i mieszamy, równomiernie je rozprowadzając.

Wykonanie cupcaków:
1. Mąkę, sodę, sól i proszek do pieczenia mieszamy.
2. W osobnej misce miksujemy jaja, olej, cukier i mleko.
3. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe i stopniowo wprowadzamy składniki suche, aż do uzyskania jednolitej konsystencji masy.
4. Do przygotowanych papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Następnie dodajemy po jednej kopiastej łyżce przygotowanego wcześniej serkowego nadzienia. Na koniec zapełniamy papilotki resztą babeczkowego ciasta, do około 3/4 ich wysokości.
5. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Wykonanie kremu:
1. Zwykłe mleko zagotowujemy ze zwykłym cukrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem przez około 3 minuty, a następnie powoli dodajemy przestudzone mleko, cały czas miksując.
3. Na koniec dodajemy ekstrakt i mleko w proszku, miksujemy.
4. Krem nakładamy na wystudzone muffiny przy użyciu szprycy lub rękawa kuchennego i ozdabiamy pozostałymi kuleczkami cookie dough.


Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Jak to było? A....tak pacze i pacze i bym zjadła. :D
    Babeczki naprawdę bardzo efektowne, napatrzeć się nie można. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie się prezentują, bardzo ładne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności :-) rewelacja :-) zjadłabym z chęcią taką babeczkę. Częstuje się :-) świetny przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piszę się na parkę do kawy bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń