sobota, 19 lipca 2014

Tarta truskawkowa

Pamiętam, że w zeszłym roku też długo czekałam z wyborem i publikacją przepisu na ciasto super-truskawkowe, ciasto, które z godnością zamknie sezon na ten cudowny owoc. I tak ostatnio padło na to delikatne, mrożone ciacho. W tym natomiast postawiłam na prawdziwy klasyk. Tarta wypełniona puszystym, pięknie ściętym kremem truskawkowym i udekorowana tymiż owocami - pyszne, idealnie wyważone ciasto, do którego wracam już nie po raz pierwszy. I zawsze wychodzi idealne :)


Składniki na kruchy spód:
250 g mąki pszennej
150 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostki
1/4 łyżeczki soli
30 g cukru
jajko
2-5 łyżek lodowatej wody

Składniki na nadzienie:
400 g truskawek + 50 g do dekoracji
2 łyżki gorącej wody
3 łyżeczki żelatyny
3 jajka
2 żółtka
70 g cukru
łyżeczka olejku waniliowego
250 ml śmietanki kremówki

Wykonanie spodu:
1. Wszystkie składniki zagnieć razem na jednolite ciasto, dodając tyle wody, aby miało dobrą, spójną lecz niezbyt lepiącą konsystencję (ja wykonuję to w malakserze).
2. Z ciasta uformuj placek, owiń go folią i wstaw do lodówki na min. pół godziny.
3. Schłodzonym ciastem wyłóż dno formy na tartę wysmarowanej masłem, nakłuj widelcem.
4. Piecz przez 5 minut w 200 stopniach, a następnie kolejne 15 minut w 190 stopniach.

Wykonanie nadzienia:
1. 400 g truskawek utrzyj w malakserze (lub przy użyciu blendera) na gładką masę. 
2. Masę truskawkową przetrzyj do rondelka przez sitko o drobnych oczkach, pomagając sobie łyżką.
3. Podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia, i odstaw do przestudzenia.
4. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie.
5. Cukier, jajka, żółtka i olejek waniliowy utrzyj mikserem na najwyższych obrotach na gładką, jasną masę.
6. Do masy jajecznej stopniowo wprowadzaj truskawki, cały czas miksując.
7. Masę przełóż do garnka i gotuj, póki trochę nie zgęstnieje.
8. Zdejmij z ognia. Kilka łyżek masy wprowadź do kubeczka z rozpuszczoną żelatyną (jeśli stężała, rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej), intensywnie mieszając. 
9. Całość żelatyny wlej do garnuszka i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
10. Gotową masę przetrzyj przez sitko i wstaw do lodówki na pół godziny. Co jakiś czas przemieszaj.
12. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie połącz ją delikatnie, mieszając łyżką, ze schłodzoną masą truskawkową.
13. Gotowe nadzienie przełóż na wystudzony kruchy spód i wstaw do lodówki na 2 godziny.
14. Pozostałe truskawki pokrój na paseczki i udekoruj nimi gotową tartę.


Smacznego!

10 komentarzy: