wtorek, 20 sierpnia 2013

Lekkie ciasto truskawkowe

Na pożegnanie z sezonem truskawkowym potrzebowałam czegoś wyjątkowego. I wówczas natknęłam się na ten przepis - spód biszkoptowy z delikatną nutą kokosowo-cynamonową, a góra piankowa, delikatna i moooocno truskawkowa. Deser bez pieczenia, z powodzeniem może zastępować lody. I, wbrew (przynajmniej moim) obawom, wcale nie za słodki!


Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 20 cm):
120 g podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżeczki cynamonu
70 g masła stopionego i ostudzonego
2 białka dużych jaj
1 szklanka cukru
250g świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
+ dowolne świeże owoce do przybrania

Wykonanie:
1. Biszkopty wkładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy go dokładnie i rozkruszamy je, przejeżdżając po nich kilkakrotnie wałkiem do ciasta.
2. Okruszki wsypujemy do miski i łączymy ręcznie z masłem, wiórkami i cynamonem.
3. Masę biszkoptową przenosimy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
4. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki.
5. Białka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem przy użyciu miksera.
6. Dodajemy truskawki, sok z cytryny i aromat waniliowy i ubijamy mikserem na dużych obrotach przez 6-8 minut, aż otrzymamy gęstą i puszystą masę, a cukier całkowicie się rozpuści.
7. Masę truskawkową przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
8. Przed podaniem przystrajamy świeżymi owocami.


Smacznego!

2 komentarze :