niedziela, 15 czerwca 2014

Sernik z cookie dough

Chyba każdy już wie o mojej namiętnej miłości względem surowego ciasta ciasteczkowego, więc pewnie nie zdziwi Was, że ten sernik (serniki też wielbię, głównie za ich uniwersalność) okazał się sernikiem, który pokochałam. Zresztą nie tylko ja. I przy okazji uznałam, że tym, co czyni cookie dough jeszcze cudowniejszym jest.... mleko w proszku :3 Także bez zbędnych wstępów - rzucam przepisem i polecam go gorąco.


Składniki na cookie dough (na tortownicę o średnicy ok. 22 cm):
120 g masła
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka w proszku (ewentualnie można zastąpić mąką)
3 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 tabliczka czekolady (gorzkiej lub mlecznej a nawet może być nadziana), posiekanej

Składniki na sernik:
700 g białego sera, zmielonego (może być kubełkowy ser na sernik)
6 jaj
35 dag (1,5 szklanki) cukru (ja dodaję nieco mniej)
10 dag masła/margaryny, roztopione i przestudzone
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
cukier wanilinowy
70 g białej czekolady + dwie łyżki mleka/śmietanki

Wykonanie cookie dough: 
1. Utrzyj masło z cukrami na puszystą masę.
2. Dodaj mleko i ekstrakt waniliowy.
3. Stopniowo wprowadzaj mąkę i mleko w proszku, miksując na najniższych obrotach.
4. Wsyp czekoladę i mieszaj drewnianą łyżką.
5. Z około 2/3 ciasta uformuj małe kuleczki, przełóż je do pudełka i włóż do zamrażarki na minimum godzinę. Pozostałą 1/3 ciasta wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i schowaj do lodówki również na minimum godzinę.

Wykonanie sernika:
1. Cały czas ucierając mikserem, dodawaj do miski naprzemiennie ser, jajka i cukier. Miksuj aż do powstania jednolitej masy.
2. Zmniejsz obroty miksera na niskie i wprowadź cukier wanilinowy, mąkę oraz kaszę.
3. Dodaj masło, wymieszaj.
4. Do masy serowej wrzuć uformowane wcześniej kuleczki cookie dough (kilka z nich zostaw do dekoracji), wymieszaj łyżką.
5. Masę wylej do tortownicy z wcześniej przygotowanym spodem i piecz ok. 50-60 minut w 175 stopniach.
6. Białą czekoladę z dodatkiem mleka lub śmietany rozpuść w kąpieli wodnej i rozprowadź ją na wierzchu lekko przestudzonego sernika. Posyp pozostałymi kuleczkami cookie dough.


Smacznego!
Dedykuję Krzysiowi, w zadośćuczynieniu, że nie znalazłam tego sera i nie zrobiłam Ci go :c

4 komentarze:

  1. fenomenalne ciacho :) bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ! Wspaniały sernik ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo, że za sernikiem pieczonym nie przepadam, to na Twój mam ogromną chęć, chyba za sprawą cookie dough i tego posmaku mleka w proszku, które bardzo lubię :))) Przepis zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja Cie kręcę!;) Ale sernik, no obłęd w ciapki, a jako że wielbię serniki nieprzeciętnie, to porywam przepis i koniecznie muszę wypróbować!;)

    OdpowiedzUsuń