poniedziałek, 9 czerwca 2014

Oreo, peanut butter & white chocolate Red Velvet Cake

Na samym początku przepraszam za tę amerykanizację w tytule, ale taka wersja językowa dobitnie oddaje wspaniałość tego tortu. Otóż po raz kolejny pokusiłam się o kombinację smaków, które wielbię - tym razem padło na Oreo i masło orzechowe zwieńczone cudowną masą z białą czekoladą. A to wszystko otoczone blatami niesamowitego w moim uznaniu red velvet cake. Bo jak inaczej nazwać ciasto, które z brązowego, kakaowego odcienia zmienia barwę na głęboką czerwień? No i tak powstał mój pierwszy dziewiętnastkowy tort, z lekkim wyprzedzeniem, ale tego wymagały okoliczności ;)



Składniki na ciasto (na tortownicę o średnicy ok. 22 cm):
200 g masła
1 i 1/4 szklanki cukru
1 szklanka brązowego cukru
6 jajek
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki kakao
1 szklanka śmietany 12% lub 18%
barwnik czerwony (ok. połowa przeciętnego opakowania)

Składniki na kremy:
400 g serka kremowego
1 i 1/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej lub więcej, wedle upodobań)
8 ciasteczek Oreo
3 i 1/2 kopiastych łyżek masła orzechowego

Składniki na masę do dekoracji:
2 tabliczki czekolady białej
1/6 szklanki mleka
350 g śmietanki kremówki, schłodzonej

Wykonanie ciasta:
1. Masło utrzyj na gładką masę.
2. Stopniowo wprowadzaj do masy maślanej cukry, jajka i ekstrakt waniliowy.
3. W osobnej misce zmieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
4. Do masy maślanej dodawaj na zmianę po 1 szklance składników suchych oraz 1/4 szklanki śmietany, cały czas miksując, aż do wyczerpania składników.
5. Dodaj tyle barwnika, aby kolor ciasta zmienił się na czerwony (niezbyt intensywny, ale zdecydowanie czerwony ;).
6. Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrój ciasto na trzy równe blaty (można też rozdzielić masę na trzy i wszystkie blaty piec osobno - ja tak właśnie czynię).

Wykonanie kremów:
1. Serek utrzyj z cukrem na gładką masę.
2. Dodaj 1/4 szklankę śmietanki, miksuj aż do połączenia.
3. Stopniowo dodawaj resztę śmietanki i miksuj, aż otrzymasz kremową, dość gęstą masę, ok. 5 minut.
4. Krem podziel na dwie części - w jednym rozprowadź pokruszone ciasteczka Oreo, a w drugim masło orzechowe.
5. Jeden krem wyłóż na pierwszy placek, drugi na drugi i przykryj trzecim.

Wykonanie masy:
1. Białą czekoladę połam na kawałki i zalej gorącym mlekiem. Wymieszaj łyżką, aż do jej częściowego rozpuszczenia.
2. Wstaw miseczkę z czekoladą do mikrofali (lub nad kąpiel wodną) i podgrzewaj do całkowitego jej rozpuszczenia.
3. Masę potraktuj blenderem, aby wyeliminować ewentualne grudki. Odstaw do całkowitego ostygnięcia.
4. Śmietanę ubij na sztywno.
5. Zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj przestudzoną białą czekoladę. Miksuj krótko, przestań, gdy tylko składniki się połączą.
6. Gotową masę przełóż do szprycy i dekoruj fantazyjnie! Jeśli chcesz zrobić różaną dekorację, to pamiętaj, aby najpierw wyłożyć tort cienką warstwą masy, a dopiero potem nakładać rozetki.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz