Składniki na placki (o średnicy ok. 21 cm):
1 szklanka migdałów
150 g masła
1 i 3/4 szklanki cukru
6 jajek
2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka maślanki (ewentualnie mleka)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na poncz:
1 herbata różana zaparzona w 150 ml wrzątku
3 łyżki Amaretto
40 dag masła dobrej jakości, miękkiego
4 jaj
18 dag cukru
cukier waniliowy
150-200 g konfitury z płatków róż
czerwony barwnik (można pominąć)
+ ja zrobiłam jeszcze troszeczkę białej masy dekoracyjnej z białej czekolady, ale jeśli nie macie tyle cierpliwości, to możecie ją z czystym sumieniem pominąć ;)
przepis jest tutaj, zrobiłam z połowy porcji
Wykonanie placków:
1. Rozłóż migały na blasze i podpiecz je ok. 5 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
2. W malakserze (lub ręcznie) posiekaj orzechy na drobniutkie kawałeczki.
3. Utrzyj masło na gładką masę i dodaj 3/4 szklanki cukru. Ucieraj do powstania gładkiej konsystencji.
4. Dodaj żółtka jajek, jedno po drugim, nadal ucierając.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
6. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę składniki suche i maślankę, cały czas miksując.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz migdały i dobrze wymieszaj.
8. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Dodaj pozostałą 1/4 szklankę cukru i ubijaj do powstania sztywnej masy.
9. Dodaj pianę z białek o masy maślano-jajecznej, używając drewnianej łyżki i wykonując delikatne ruchy do czasu powstania gładkiej konsystencji.
10. Podziel masę na trzy części, przełóż do tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. (można też oczywiście upiec całe ciasto na raz i podzielić na trzy równe placki)
Wykonanie masy:
1. Bardzo duży garnek w 2/3 wypełniamy wodą i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, umieszczamy w nim nieco mniejszy garnek, do którego wbijamy jajka wraz z cukrem.
2. W tak przygotowanej kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem na bardzo gęstą, żółtą, ciągnącą masę. Potrwa to około 20 minut.
3. Po tym czasie masę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
4. Masło ucieramy na puszystą masę.
5. Stopniowo do masła dodajemy przestudzoną masę jajeczną.
6. Gdy masło połączy się z masą jajeczną, BARDZO powoli (łyżeczka po łyżeczce!) dodajemy konfiturę. Dodajcie tyle, ile uważacie za stosowne.
Wykonanie placków:
1. Rozłóż migały na blasze i podpiecz je ok. 5 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
2. W malakserze (lub ręcznie) posiekaj orzechy na drobniutkie kawałeczki.
3. Utrzyj masło na gładką masę i dodaj 3/4 szklanki cukru. Ucieraj do powstania gładkiej konsystencji.
4. Dodaj żółtka jajek, jedno po drugim, nadal ucierając.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
6. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę składniki suche i maślankę, cały czas miksując.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz migdały i dobrze wymieszaj.
8. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Dodaj pozostałą 1/4 szklankę cukru i ubijaj do powstania sztywnej masy.
9. Dodaj pianę z białek o masy maślano-jajecznej, używając drewnianej łyżki i wykonując delikatne ruchy do czasu powstania gładkiej konsystencji.
10. Podziel masę na trzy części, przełóż do tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. (można też oczywiście upiec całe ciasto na raz i podzielić na trzy równe placki)
11. Herbatę wymieszaj z amaretto i naponczuj nią przestudzone placki przed nałożeniem na nie masy.
1. Bardzo duży garnek w 2/3 wypełniamy wodą i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać, umieszczamy w nim nieco mniejszy garnek, do którego wbijamy jajka wraz z cukrem.
2. W tak przygotowanej kąpieli wodnej ubijamy jajka z cukrem na bardzo gęstą, żółtą, ciągnącą masę. Potrwa to około 20 minut.
3. Po tym czasie masę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
4. Masło ucieramy na puszystą masę.
5. Stopniowo do masła dodajemy przestudzoną masę jajeczną.
6. Gdy masło połączy się z masą jajeczną, BARDZO powoli (łyżeczka po łyżeczce!) dodajemy konfiturę. Dodajcie tyle, ile uważacie za stosowne.
7. Na koniec wprowadzamy ewentualny barwnik (w malutkiej ilości!) i miksujemy do uzyskania ładnego, różowego koloru.
8. Gotową masę przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
8. Gotową masę przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Wykonanie tortu:
1. Masę dzielimy na trzy części, pierwszą wykładamy na pierwszy placek, przykrywamy drugim, nakładamy nań drugą część masy i przykrywamy trzecim plackiem.
2. Na wierzchu trzeciego placka rozsmarujemy cieniutką warstwę masy. Resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy. Potem możemy dać się ponieść fantazji i obsypać tort płatkami migdałowymi lub płatkami prawdziwej róży (najlepiej jadalnej ;).
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Piękny tort, a i patrząc na składniki czuć, że pyszny i pełen różnorodnych smaków :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Chylę czoła :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Woooow, ale się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń