czwartek, 20 marca 2014

Jagodowe sernikobrownie

Ostatnio czas tak bardzo ucieka między palcami i jak tu znaleźć jeszcze chwilę na pieczenie. Nie sądziłam, że kiedyś dojdę do takiego etapu w życiu, ale oto stało się. Czekam już na maj, koniec maja i wszystko wróci do normy. A jak na razie postaram się te chwile grobowej ciszy zapełniać wspomnieniami z dobrej przeszłości, kiedy to weekend bez przetestowania nowego przepisu nie był weekendem.
Dzisiaj jagodowy sernik przemieszany z najpyszniejszym brownie świata. Pamiętam, że trochę z tym eksperymentowałam i z drżącym sercem obserwowałam przez szybkę piekarnika, jak tam sobie ciasto radzi. Dlatego też podwójna była moja śmierć z zachwytu, gdy je przekroiłam i zobaczyłam ten cudownie intensywny fiolet. Ochcococh!





Składniki na brownie:
3/4 szklanki mąki
łyżka kakao
łyżeczka zmielonej kawy
175 g gorzkiej czekolady
130 g masła
3/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
3 jajka
łyżeczka ekstraktu waniliowego


Składniki na sernik:
700 g białego sera
6 jaj
35 dag (1,5 szklanki) cukru (ja dodaję nieco mniej)
10 dag masła/margaryny
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
cukier wanilinowy
250-300 g jagód (mogą być mrożone)


Wykonanie brownie:
1. W rondelku umieść czekoladę, masło i kawę i rozpuść je w kąpieli wodnej aż do uzyskania płynnej, gładkiej konsystencji.
2. Wyłącz palnik, dodaj cukry i mieszaj trzepaczką, aż zaczną się rozpuszczać. Następnie odstaw rondelek do ostygnięcia.
3. Gdy masa osiągnie temperaturę pokojową dodaj 2 jajka i wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Dodaj pozostałe jajko oraz ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj do połączenia się składników.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao i sól.
6. Dodaj składniki suche do masy czekoladowej i wymieszaj, używając drewnianej łyżki, aż do powstania gładkiej masy.
7. Wylej ciasto na dno blaszki, wysmarowanej tłuszczem, o rozmiarach ok. 20x30 cm.

Wykonanie sernika:
1. Utrzyj ser (sprawa ułatwiona, jeśli kupujemy sernikowego gotowca w kubeczku).
2. Dodawaj po dużej łyżce sera, cukru i po jednym jajku, cały czas miksując aż masa stanie się jednolita.
3. Do powstałej masy dodaj mąkę, kaszę i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
4. Dodaj roztopione i wystudzone masło.
5. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Cały czas miksując, stopniowo wprowadzaj jagody.
7. Gdy masa będzie w miarę jednolita, przelej ją na przygotowany wcześniej spód czekoladowy. Aby uzyskać kawałki brownie wewnątrz sernika, możesz delikatnie wymieszać całość przy użyciu widelca.
8. Piecz ok. 45-60 minut w 170 stopniach.


Smacznego!

P.S. Drogi T, żeby już więcej nie było, że jestem zła i nic nie dodaję, to następny wpis będzie z dedykacją dla Ciebie.

1 komentarz: