poniedziałek, 7 października 2013

Cherry Pie z Twin Peaks

Jestem wielką fanką przenoszenia pomysłów na potrawy z ekranów kinowych i telewizyjnych do naszej własnej, rzeczywistej kuchni. I tak od dawna chodziły za mną american pie oraz wspaniały, opiewany przez Dale'a Coopera placek z Twin Peaks. Jak się później dowiedziałam, za tradycyjny american pie uważa się właśnie wiśniowy, więc oto nadarzyła się okazja, aby upiec dwie pie(czenie) na jedynym ogniu ;) Skończyło się tak, że to ciasto stało się jedną wielką syntezą wszystkiego, co uwielbiam: kruchego ciasta, wiśni, migdałów, kruszonki i uroczej kratki na wierzchu placka. Mam nadzieję, że agent Cooper nie byłby zawiedziony.


Składniki na ciasto:
2 i 3/4 szklanki (400 g) mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
opakowanie (16 g) cukru waniliowego
kostka (200 g) masła
6-8 łyżek zimnej wody
łyżka octu jabłkowego

Składniki na nadzienie:
450-500 g wiśni świeżych lub mrożonych
150 g konfitury lub dżemu wiśniowego
40-50 g cukru (można dodać mniej lub więcej, wedle smakowych upodobań)
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
100 g płatków migdałowych
kilka kropel ekstraktu migdałowego (ewentualnie) 
łyżka masła
1 jajko

Wykonanie:
1. Mąkę, cukier waniliowy i sól wsyp do miski. Wymieszaj. Możemy do tego użyć malaksera (ja tak robię) lub wykonywać to ręcznie.
2. Dodaj masło pokrojone w kosteczkę i zagniataj/miksuj aż do jako-takiego połączenia się składników.
3. Dodaj ocet i wodę i ponownie zagniataj/miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno lepić się do palców. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze odrobinę wody.
4. Gotowe ciasto uformuj w placek, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
5. Po upływie godziny wyciągnij ciasto i podziel je w stosunku 2:1. 1/3 ciasta włóż z powrotem do lodówki. Pozostałą część rozwałkuj i wyłóż nią dno natłuszczonej formy na tartę, dociskając do boków. Spód nakłuj widelcem.
6. Wiśnie zmieszaj w misce z konfiturą, cukrem, solą, mąką, płatkami migdałowymi i ekstraktem.
7. Nadzienie wyłóż na przygotowanym wcześniej spodzie.
8. Wyciągnij pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkuj. Podziel je na paski grubości ok. 1,5 cm. Paski wyłóż na nadzienie, dociskając do brzegów ciasta. Najpierw ułóż poziome, potem pionowe (lub odwrotnie ;), tak aby utworzyły kratkę.
9. Resztkę ciasta, która ostała się po wycinaniu pasków na krateczkę, zetrzyj na tarce i posyp nią placek.
10. Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch placka.
12. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 40 minut.

Smacznego!

1 komentarz: