środa, 2 października 2013

Jesienna krajanka ze śliwkami, żurawiną i morelami

To przepis dla wszystkich fanów ciasta kruchego, a także dla wszystkich wielbicieli śliwek. A jeśli już ktoś rozkoszuje się i w jednym i w drugim jednocześnie (tak jak ja ;), to z pewnością pokocha ten deser. W końcu co może być lepszego niż jedna wielka kruszonka, a wśród niej śliwki? I to wszystko urozmaicone moimi ulubionymi suszkami - żurawiną i morelą. Jesienią takie ciasto odstraszy nawet najgroźniejsze chmury.
Przepis odnaleziony na mojewypieki.com i trochę zmodyfikowany wedle moich widzimisiów.


Składniki (na okrągłą formę ok. 23 cm średnicy):
200 g mąki
175 g płatków owsianych
175 g masła
110 g brązowego cukru
50 g orzechów włoskich
3 łyżki nasion dyni
3 łyżki słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płynnego miodu
350 g śliwek
75 g suszonej żurawiny
75 g suszonych moreli

Wykonanie:
1. Masło pokroić na małe kawałki, umieścić w misce, dodać mąkę i płatki owsiane i ugniatać tak jak kruszonkę.
2. Dodać cukier, orzechy, dynię, słonecznika, cynamon oraz miód i wyrabiać dalej.
3. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na ćwiartki.
4. 2/3 ciasta oddzielić. Wmieszać w nie żurawinę i morele, a następnie wykleić nim dno formy wysmarowanej wcześniej masłem.
5. Na ciasto wyłożyć śliwki, a je z kolei obsypać pozostałą 1/3 ciasta, pokruszonego.
6. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.

Smacznego!

1 komentarz :