niedziela, 13 października 2013

Ciasteczkowe ciasto z M&Ms

To jedno wielkie ciacho wypełnione M&Msami rozkoszowało już niejedno podniebienie. I w zasadzie nie wiem, co mam jeszcze dodać. Chyba tylko tyle, że robi się szybko, transportuje łatwo i smakuje bardzo. No i że M&Msy możemy zastąpić czymkolwiek tylko zechcemy - czekoladą, drażami, orzechami, bakaliami, i... ...i mogę tak wymieniać bardzo długo...


Składniki na tortownicę o ok. 25 cm średnicy:
2 i 3/4 szklanki mąki
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
130 g masła
400 g brązowego cukru (daję pół na pół z białym)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g M&Ms

Wykonanie:
1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce utrzyj masło z cukrem aż do powstania jednolitej masy.
3. Do masy maślanej dodawaj jajka, jedno po drugim.
4. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj.
5. Stopniowo wprowadzaj składniki suche, cały czas miksując.
6. Gdy konsystencja będzie jednolita (i dość gęsta, czym się nie przejmujemy), wsyp cukierki i porządnie wymieszaj drewnianą łyżką.
7. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w 175 stopniach przez około pół godziny.

Smacznego!

1 komentarz: