sobota, 15 czerwca 2013

Marmurek z sosem malinowym

Zgodnie z sugestią wstawiam przepis, który nie wymaga wiele zachodu ani specjalnie rozwiniętego talentu kulinarnego. Pół godziny pracy i każdy z nas może pozwolić sobie na smaczne ciasto marmurkowe zwieńczone kwaskowym sosem malinowym. Jedyny problem może stanowić czerwony barwnik. Jeśli akurat nie jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami takiego produktu, to bez obaw możemy go pominąć. Wtedy uzyskamy typowego marmurka - czarno-białego. W smaku równie dobrego.


Składniki na ciasto (na okrągłą formę z dziurką):
300 g mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
180 g masła
180 g cukru
2 duże jajka
150 ml mleka
łyżeczka olejku waniliowego
30 g kakao
czerwony barwnik spożywczy

Składniki na sos malinowy:
150 g malin
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka wody

Wykonanie ciasta:
1. Masło rozpuść wraz z cukrem. Odstaw do przestygnięcia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj.
3. Przestudzone masło utrzyj z jajkami mikserem nastawionym na niskie obroty.
4. Mleko zmieszaj z olejkiem waniliowym.
5. Do masy maślano-jajecznej stopniowo dodawaj na zmianę składniki suche i mleko.
6. Przełóż połowę ciasta (ok. 10 łyżek) do osobnej miski.
7. Jedną połowę ciasta dokładnie wymieszaj z kakao, a drugą z czerwonym barwnikiem.
8. Przełóż ciasto do formy wysmarowanej masłem, nakładając je warstwami: raz ciemną, a raz czerwoną.
9. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach.

Wykonanie sosu:
1. Wszystkie składniki wkładamy do rondelka.
2. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż do utrzymania płynnej konsystencji.
3. Ciasto polewamy przed podaniem najlepiej ciepłym sosem.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. O matko, aż ślinka leci i ten sos <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Marmurek z sosem malinowym pychaaaa!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie tylko nieziemski przepis, wykonanie, ale również zdjęcia... :)

    OdpowiedzUsuń