poniedziałek, 3 czerwca 2013

Torcik kokosowo-truskawkowy

Kokos i truskawka to połączenie, które już dawno za mną chodziło, a kiedy w końcu się na nie pokusiłam, to zdobyło moje serce w pełni. W ogóle od czasu tego tortu stałam się szaloną fanką kokosa. W duecie z truskawkami nabiera niepowtarzalnego wakacyjnego i egzotycznego smaku. No i jeszcze lukier kremowy... Nie mogło być inaczej niż obłędnie. Dlatego sprawdził się jako dar dla mamy na jej dzień.
Piekłam na malutkiej tortownicy (ok. 19 cm średnicy) i wyszedł, jak widać, całkiem wysoki. Sądzę, że podwójna porcja wystarczy na większy tort (ok. 23 cm średnicy) dwukrotnie przełożony masą.


Składniki na placki (o średnicy ok. 19 cm):
1/2 szklanki orzechów włoskich
75 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki maślanki (ewentualnie mleka)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka wiórków kokosowych

Składniki na masę:
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 kopiaste łyżki cukru pudru
400 g świeżych truskawek

Składniki na lukier:
120 g serka kremowego
50 g masła
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/3 szklanki cukru pudru (lub według uznania)
kilka łyżek wiórek kokosowych
+ ewentualnie cały kokos

Wykonanie placków:
1. Rozłóż orzechy włoskie na blasze i podpiecz je ok. 5 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
2. W malakserze (lub ręcznie) posiekaj orzechy na drobniutkie kawałeczki.
3. Utrzyj masło na gładką masę i dodaj 3/4 szklanki cukru. Ucieraj do powstania gładkiej konsystencji.
4. Dodaj żółtka jajek, jedno po drugim, nadal ucierając.
5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę i sól.
6. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę składniki suche i maślankę, cały czas miksując.
7. Dodaj ekstrakt waniliowy, orzechy włoskie i kokos i dobrze wymieszaj.
8. W osobnej misce ubij białka z dodatkiem soli. Dodaj pozostałą 1/4 szklankę cukru i ubijaj do powstania sztywnej masy.
9. Dodaj pianę z białek o masy maślano-jajecznej, używając drewnianej łyżki i wykonując delikatne ruchy do czasu powstania gładkiej konsystencji.
10. Podziel masę na pół, przełóż do tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Wykonanie masy:
1. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
2. Używając trzepaczki, połącz śmietankę z mascarpone. Wymieszaj dokładnie aż powstanie gładka masa.
3. Truskawki pokrój na nieregularnej wielkości kawałki (ja ok. połowę przekroiłam na pół, a resztę na drobniutkie kawałeczki) i wymieszaj z masą.

Wykonanie lukru:
1. Utrzyj masło z serkiem kremowym na gładką masę.
2. Dodaj ekstrakt waniliowy.
3. Stopniowo dodawaj cukier puder.
4. Wymieszaj z wiórkami kokosowymi.

Wykonanie tortu:
1. Na dolny placek wyłóż masę truskawkową. Przykryj drugim plackiem.
2. Tort obłóż po bokach i na górze lukrem kremowym.
3. Jeśli posiadasz orzech kokosowy, rozłup go w połowie i wycinaj nożem niewielkie "piórka" z jego wnętrza. Obsyp nimi tort.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Bardzo interesujący ten biszkopt.
    Jaki efekt z dodatkiem maślanki?
    Dłużej świeższy i wilgotniejszy?
    Czekam na odpowiedź u mnie na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie cudo musi smakować...:)

    OdpowiedzUsuń