czwartek, 20 sierpnia 2015

Sorbet limonkowo-bazyliowy w kruchych kubeczkach

W moich podróżach kulinarnych po Portugalii wspominałam o sorbecie limonkowo-bazyliowym, który uwiódł moje podniebienie. Zdecydowanie nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała tak miłego mi smaku odtworzyć własnoręcznie. Nawet mimo to, że, w przeciwieństwie do lodów śmietankowych, w przypadku domowych sorbetów trudno jest uzyskać tak idealną konsystencję, jak ta, którą odnajdujemy w tych wytwarzanych przez profesjonalistów. Nie miało to jednak zbyt wielkiego znaczenia w obliczu magicznego smaku i wymarzonego orzeźwienia. Podałam je w kubeczkach z kruchego ciasta, które przełamywały słodycz sorbetu i, co uwielbiam, cudownie chrupały - lepsza wersja wafelka na lody ;) Idealny deser na upalne dni.


Składniki na sorbet (na ok. 0,9 litrowe opakowanie):
5-6 dużych limonek (ok. 150-200 ml soku)
1 szklanka cukru
300 ml wody
ok. pół doniczki świeżej bazylii

Składniki na kubeczki (na ok. 6-7 sztuk):
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
120 g masła
3 łyżki lodowatej wody

Wykonanie sorbetu:
1. 4 limonki sparz, osusz i zetrzyj z nich skórkę.
2. W rondelku umieść cukier, 150 ml wody oraz skórkę z limonki, zamieszaj.
3. Rondelek postaw na średnim ogniu, doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez 3-5 minut. Po tym czasie odstaw mieszaninę do całkowitego ostudzenia.
4. Wyciśnij sok z limonek i dodaj go do ostudzonego syropu. Porządnie wymieszaj, a następnie stopniowo wprowadzaj resztę wody, mieszając trzepaczką.
5. Bazylię umieść w moździerzu i porządnie utłucz.
6. Utłuczoną bazylię wsyp do mieszaniny, wymieszaj trzepaczką.
7. Całość umieść w szczelnym opakowaniu z przykrywką, zamknij je i wstaw do zamrażalnika na 45 minut.
8. Po tym czasie wyjmij sorbet, wymieszaj porządnie trzepaczką, wstaw do zamrażalnika na kolejną godzinę.
9. Po tym czasie ponownie wymieszaj i włóż do zamrażalnika aż do zupełnego zastygnięcia (ja trzymałam cały noc).

Wykonanie kubeczków:
1. Wszystkie składniki zagnieć razem na jednolite ciasto (ja robię to w malakserze).
2. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na ok. 45 minut.
3. Zagłębienia w formie na muffinki wysmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką do pieczenia.
4. Schłodzone ciasto wywałkuj i wycinaj z niego (np. przy pomocy szklanki o dużej średnicy) okręgi, które następnie umieszczaj w zagłębieniach formy na muffinki, delikatnie dociskając, by uzyskać kształt kubeczków.
5. Przygotowane w ten sposób kubeczki ponakłuwaj widelcem, a następnie każdy z nich okryj kawałkiem foli aluminiowej. Folię dociśnij, wysypując na jej wierzch ryż lub fasolę.
6. Kubeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, następnie ostrożnie ściągnij folię, zmniejsz temperaturę do 185 stopni i piecz kolejne 10-15 minut, do uzyskania złocistego koloru.
7. Upieczone kubeczki odstaw do kompletnego wystudzenia, a następnie nakładaj do nich po jednej gałce sorbetu (sorbet dość szybko traci twardość, wystarczy wyjąć go 3 minuty przed podaniem i nie będzie problemu z nabieraniem porcji).


Smacznego!

5 komentarzy: