czwartek, 5 lutego 2015

Murzynek pokryty płatkami pszenicznymi w miodzie

Uf, chwila wytchnienia nareszcie nadeszła. Przez ostatni miesiąc tak wiele się działo, że nawet w ukochanej kuchni rzadko się pojawiałam. Jednak wracam z odsieczą!
Dzisiaj przepyszny, intensywny murzynek ze specjalnym dodatkiem, który stanowi o jego głębokim smaku i mięciutkiej, puszystej konsystencji. Jest nim nic innego jak świeżo zaparzona kawa, którą, przyznaję, uwielbiam dodawać do większości czekoladowych pyszności. Moim zdaniem jest ona, tuż obok soli, najwspanialszym podkręcaczem smaku czekolady.
To jednak nie koniec. Aby nie tylko urozmaicić smak, ale również nadać ciastu pięknego wyglądu, murzynka pokryłam przepyszną warstwą płatków pszenicznych oblanych miodem i masłem orzechowym, którą jakiś czas temu już premierowo prezentowałam.
Całość smakuje wybornie - dół jest intensywny w smaku i rozpływa się w ustach, natomiast góra - słodka i delikatnie orzechowa - cudownie chrupie pod zębami.


Składniki na murzynka (na blaszkę ok. 25x35 cm):
250 g mąki pszennej
350 g cukru
65 g kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 szklanka świeżo zaparzonej kawy

Składniki na warstwę z płatków:
1/2 szklanki golden syrupu (możemy zastąpić miodem)
1/2 szklanki masła orzechowego
2 i 1/2 szklanki płatków pszenicznych w miodzie (typu Kangus)

Wykonanie murzynka:
1. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, sodą, proszkiem do pieczenia i solą.
2. Do składników suchych dodajemy olej, mleko, jajka oraz aromat waniliowy i miksujemy.
3. Na koniec dodajemy stopniowo kawę, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Ciasto wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką do pieczenia. Wkładamy do pieca i pieczemy przez 25-35 minut w 175 stopniach.

Wykonanie warstwy z płatków:
1. Golden syrup wlewamy do rondelka i podgrzewamy.
2. Gdy syrup zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło orzechowe.
3. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Płatki wsypujemy do sporej miski i zalewamy je masą z golden syrupu. Mieszamy, a potem od razu nakładamy na delikatnie wystudzonego murzynka.
5. Wyrównujemy, a gdy ciasto całkowicie przestygnie, wkładamy je do lodówki na godzinę.


Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Nie miałam okazji, aby skosztować takiego murzynka... Koniecznie muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciacho, bardzo mi się podoba góra ciasta :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten wierzch musi być po prostu przepyszny<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się taki murzynek w nowej odsłonie :)
    Warstwa płatków musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń