poniedziałek, 29 grudnia 2014

Czapeczki Mikołaja - fudge z Amaretto

W te Święta postanowiłam ozdobić stół Świąteczny w sposób przyjemny nie tylko dla oka, ale i dla podniebienia. I oto jeden z efektów.
Czapeczki wyglądają przesłodko, w wykonaniu są całkiem proste i w zasadzie największym wyzwaniem jest tutaj odnalezienie świeżych truskawek w środku grudnia. Jak widać jest to jednak wykonalne, a te chwile poszukiwań z pewnością zostaną wynagrodzone przez słodziutki, świąteczny fudge (blok czekoladowy, let's say) z dodatkiem Amaretto i gałki muszkatołowej na chrupiącym spodzie z Oreo.


Składniki na fudge (na wąską foremkę keksową - na ok. 5-7 kwadratowych kawałków):
10 ciasteczek Oreo, bez kremu
100 g masła
1 szklanka cukru, niepełna
7 łyżek Amaretto (można pominąć)
70 g białej czekolady
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g pianek marshmallows, białych
3 łyżki wody

Składniki na dekorację:
5-7 truskawek
3/4 łyżeczki żelatyny
3 łyżeczki wrzątku
30 g serka kremowego
15 g masła
20 g cukru pudru

Wykonanie fudge:
1. Oreo rozkrusz na drobne kawałeczki.
2. 50 g masła rozpuść i połącz je z pokruszonymi Oreo.
3. Masą z Oreo wyklej spód foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i umieść ją w zamrażalniku na ok. 30 minut.
4. W tym czasie rozpuść pianki na jednolity krem w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek wody, co jakiś czas mieszając.
5. W czasie gdy pianki się rozpuszczają, umieść w rondelku 50 g masła, cukier i Amaretto i doprowadź do  ich zagotowania, co jakiś czas mieszając.
6. Gdy mieszanina zagotuje się, podgrzewaj ją jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia, dodaj gałkę muszkatołową oraz czekoladę i mieszaj do czasu rozpuszczenia się czekolady.
7. Gdy czekolada rozpuści się, dodaj do rondelka krem z pianek (do tego momentu cały czas go podgrzewaj) i natychmiast zmiksuj wszystko mikserem aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód z Oreo, wyrównaj i umieść w zamrażalniku na ok. 2 godziny

Wykonanie dekoracji:
1. Serek, miękkie masło i cukier puder zmiksuj na jednolitą masę.
2. Gotowe fudge pokrój na kilka kwadratowych kawałków i wierzch każdego z nich wysmaruj równomiernie częścią (ok. 1/3) przygotowanej masy serkowej.
3. Żelatynę rozpuść we wrzątku i zamocz w niej truskawki, którym wcześniej utnij końcówkę z szypułką tak, by mogły stać stabilnie.
4. Truskawki umieść na środku każdej kostki fudge.
5. Pozostałą część kremu serkowego umieść w szprycy i wykonaj szlaczek dookoła truskawek oraz "pompon" szczycie każdej z nich.
Przechowuj w lodówce.


Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Cudowne! Twoje wypieki nigdy nie zawodzą, zawsze bardzo apetycznie wyglądają, w smaku jestem pewna, że też są wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie kiedyś musisz je wypróbować, żeby mieć pewność :>

      Usuń
  2. Czapeczki wyszły ci boskie. Piękne są i na pewno pyszne. Szczęśliwego Nowego roku ci życzę, aby spełniły się w nim wszystkie twoje marzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cuda!
    Częstuję się z rozkoszą.
    Szkoda, że tylko wirtualnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Są przeurocze, niech no tylko dorwę truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne czapeczki ja mogę nawet dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacja, uwielbiam oreo :-) chętnie zjadłabym kawałeczek, a dekoracja bomba :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo uroczo wyglądają takie czapeczkowe kawałki ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj szkoda, że nie przeczytałam tego przepisu przed świętami :) Pięknie wygląda i pewnie obłędnie smakuje! ;) Szczęścia w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie cudne ciacho :) Urocze te czapeczki!

    OdpowiedzUsuń