Już sama nazwa tej tarty sprawia, że cieknie ślinka. Tyle wspaniałych smaków - masa serowa, soczyste śliwki z obowiązkową nutą cynamonową i przepyszny kruchy spód orkiszowo-orzechowy. I wszystko oblane delikatną warstwą konfitury morelowej. Kolejny obłędny śliwkowy przepis na jesień - trzeba korzystać, póki mamy sezon!
Piekłam w formie na małą tartę (i potem tak bardzo żałowałam, gdy zniknęła w sekundę), a przepis podaję na formę standardowych wielkości.
Składniki na spód:
1 i 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
1/2 szklanki mąki orkiszowej (ewentualnie można zastąpić zwykłą pszenną)
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
85 g masła
2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
0,5 kg białego sera
3 duże jaja
1 szklanka cukru (niepełna)
7 dag masła (ewentualnie margaryny), rozpuszczonego i przestudzonego
1 łyżka mąki pszennej
1 kopiasta łyżka kaszy manny (ewentualnie mąki ziemniaczanej/kukurydzianej)
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
10-15 śliwek (w zależności od wielkości)
4 łyżki konfitury/dżemu morelowego/brzoskwiniowego
Wykonanie ciasta:
1. Orzechy zmiażdż w moździerzu lub urządzeniu z metalowym ostrzem (użyłam malaksera) na małe kawałki.
2. Orzechy zmieszaj z mąkami, cynamonem i cukrem.
3. Schłodzone masło pokrój na kawałki i dodaj do składników suchych, zagnieć ciasto (można w tym celu użyć malaksera).
4. Na koniec dodaj wodę, zagnieć.
5. Uformuj z ciasta placek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na min. 1h (lub do zamrażalnika na 30 minut).
6. Po upłynięciu tego czasu, rozwałkuj ciasto (może się lekko kleić, więc posyp je mąką) i wyłóż nim natłuszczoną formę na tarty. Dno nakłuj widelcem, a boki dociśnij do rancików.
7. Podpiecz ciasto ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Wykonanie nadzienia:
1. Ser zmiel (chyba że używasz gotowego sera sernikowego).
2. Do miski miksera wprowadzaj stopniowo ser na przemian z cukrem i jajkami i miksuj cały czas, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Dodaj rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, miksując.
4. Zmniejsz na najniższe obroty i dodaj po łyżce mąki i kaszy manny.
5. Masę serową wylej na podpieczone dno tarty.
6. Śliwki pokrój na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości) i ułóż je w masie serowej.
7. Całość piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
8. Konfiturę podgrzej chwilę w garnuszku i posmaruj nią wierzch upieczonej tarty.
Smacznego!
oj wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń