Przepis odnaleziony na mojewypieki.com i trochę zmodyfikowany wedle moich widzimisiów.
Składniki (na okrągłą formę ok. 23 cm średnicy):
200 g mąki
175 g płatków owsianych
175 g masła
110 g brązowego cukru
50 g orzechów włoskich
3 łyżki nasion dyni
3 łyżki słonecznika
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki płynnego miodu
350 g śliwek
75 g suszonej żurawiny
75 g suszonych moreli
Wykonanie:
1. Masło pokroić na małe kawałki, umieścić w misce, dodać mąkę i płatki owsiane i ugniatać tak jak kruszonkę.
2. Dodać cukier, orzechy, dynię, słonecznika, cynamon oraz miód i wyrabiać dalej.
3. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić owoce na ćwiartki.
4. 2/3 ciasta oddzielić. Wmieszać w nie żurawinę i morele, a następnie wykleić nim dno formy wysmarowanej wcześniej masłem.
5. Na ciasto wyłożyć śliwki, a je z kolei obsypać pozostałą 1/3 ciasta, pokruszonego.
6. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.
Smacznego!
wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuń