Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 20 cm):
120 g podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers
1/3 szklanki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżeczki cynamonu
70 g masła stopionego i ostudzonego
2 białka dużych jaj
1 szklanka cukru
250g świeżych truskawek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka aromatu waniliowego
+ dowolne świeże owoce do przybrania
Wykonanie:
1. Biszkopty wkładamy do woreczka foliowego, zawiązujemy go dokładnie i rozkruszamy je, przejeżdżając po nich kilkakrotnie wałkiem do ciasta.
2. Okruszki wsypujemy do miski i łączymy ręcznie z masłem, wiórkami i cynamonem.
3. Masę biszkoptową przenosimy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
4. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w plasterki.
5. Białka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem przy użyciu miksera.
6. Dodajemy truskawki, sok z cytryny i aromat waniliowy i ubijamy mikserem na dużych obrotach przez 6-8 minut, aż otrzymamy gęstą i puszystą masę, a cukier całkowicie się rozpuści.
7. Masę truskawkową przekładamy na przygotowany wcześniej spód, wyrównujemy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny.
8. Przed podaniem przystrajamy świeżymi owocami.
Smacznego!
ajaja, smakowitość!
OdpowiedzUsuń