piątek, 9 sierpnia 2013

Dwukolorowe orzeźwienie - lody klonowe z orzechammi i sorbet jagodowy

Upały atakujące niestrudzenie przez ostatnie kilka dni, a raczej tygodni, sprawiły, że nawet mnie odechciało się włączania piekarnika i podnoszenia temperatury w całym domu. Dlatego, przygotowując deser na zwieńczenie grilla, postawiłam na lody. Jeżeli kiedykolwiek słyszeliście, że przyrządzenie dobrych domowych lodów jest niemożliwe, to były to bzdury. Jest to wręcz bajecznie proste i nie wymaga użycia żadnych maszynek! Żeby nie było zbyt nudno, poświrowałam trochę z formą podania i oto co wyszło.
Muszę przyznać, że w tym zestawieniu moim faworytem są lody o smaku syropu klonowego (maple) z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Smakują obłędnie!


Składniki (na 4 porcje):
na sorbet:
300 g jagód
1 cytryna
1 łyżeczka żelatyny
1 białko dużego jajka
1 łyżka cukru pudru

na lody:
5-6 łyżek syropu klonowego
60g orzechów włoskich
1 duże jajko
4 płaskie łyżki cukru
1 łyżka wrzątku
180g śmietany kremówki (najlepiej z kubeczka)

Wykonanie sorbetu:
1. Wycisnąć sok z cytryny, a następnie 2 jego łyżki wymieszać dokładnie z żelatyną, aby namiękła.
2. Jagody zmiksować (najlepiej w malakserze) z 2 łyżkami soku cytrynowego.
3. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i partiami dodawać do niej kilka łyżek zmiksowanych jagód, cały czas mieszając. Potem wlać tę mieszaninę do pozostałej części jagód i wymieszać.
4. Białko ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.
5. Jagody połączyć z białkami, mieszając dokładnie, ale delikatnie.
6. Masę przelać do dwóch okrągłych miseczek i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godzin. Od czasu do czasu wymieszać widelcem.

Wykonanie lodów:
1. Orzechy włoskie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, siekamy na średniej wielkości kawałki i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Białko oddzielić od żółtka.
3. Białko ubić na sztywną pianę (przez ok. 6-7 minut), stopniowo dodając 2 łyżki cukru.
4. W osobnej misce utrzeć żółtko z pozostałymi 2 łyżkami cukru i wrzątkiem, aż otrzymamy jasną, gęstą i ciągnącą masę.
5. W trzeciej misce ubić śmietanę, ale nie na sztywno. Jeśli używamy śmietanę z kubeczka (powinna być znacznie gęstsza niż ta z kartonika), wystarczy wykonać dosłownie kilka obrotów mikserem.
6. Delikatnie, ale dokładnie połączyć zawartości wszystkich trzech misek.
7. Do masy dodać syrop klonowy oraz orzechy i wymieszać.
8. Gotową masę przelać do dwóch okrągłych miseczek i wstawić do zamrażalnika na 4-5 godzin.

Po tym czasie wyciągamy wszystkie 4 miseczki z zamrażalnika i wyciągamy z nich lody, oddzielając je od brzegów naczynia nożem. Przekrajamy każdy na pół i wkładamy do miseczek po dwa różne smaki. Dekorujemy świeżymi owocami.
Oczywiście możecie też pominąć ten ostatni krok i podać lody w sposób tradycyjny - gałkowy ;)



Smacznego!

1 komentarz: