wtorek, 21 lutego 2017

Drożdżowy zawijaniec z gruszkami i cynamonem

Ciasto drożdżowe dobre jest na każdą porę. Ciepłe i aromatyczne świetnie sprawdza się zimowymi wieczorami, ale przecież okraszone świeżymi owocami i kruszonką smakuje cudownie również latem. Dlatego dziś, gdy chyba każdy z utęsknieniem wypatruje już wiosny, proponuję Wam drożdżowego zawijańca z rozgrzewającym cynamonem i orzeźwiającymi gruszkami. Wspaniały, puszysty i piękny. Gwarantuję, że będzie smakował!
Do stworzenia tego ciasta zainspirowała mnie Berenika, ale sam przepis bazuje na mojej rodzinnej tradycji :)


Składniki na ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka mleka
50 g drożdży, świeżych
50 g masła, roztopionego i wystudzonego
150 g + 1 łyżka cukru
4 jajka
1/2 opakowania cukru wanilinowego
gałka muszkatołowa
otarta skórka z połówki cytryny
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
20 g masła
3 łyżki cynamonu
3 łyżki cukru
2-3 gruszki

Wykonanie:
1. Zagotuj mleko.
2. Odsyp pół szklanki mąki i sparz ją z połową szklanki wrzącego mleka. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
3. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, aż do całkowitego ich rozpuszczenia.
4. Ostudzoną drugą połową zagotowanego wcześniej mleka zalej drożdże. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około 5-10 minut.
5. Pozostałą część mąki przesiej przez sito i postaw w ciepłym miejscu.
6. Utrzyj 3 żółtka i jedno całe jajko z 150 g cukru.
7. Do jajek dodaj cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, gałkę i szczyptę soli.
8. Wyrośnięte drożdże dodaj do sparzonej mlekiem mąki. Wymieszaj i pozostaw do wyrośnięcia na około 15-30 minut, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
9. Gdy rozczyn zacznie wyrastać, dodaj mąkę i utarte jajka. Wyrabiaj rękoma przez 3-4 minuty.
12. Dodaj do rozczynu roztopione masło i rodzynki. Wyrabiaj przez kolejne 4-5 minut.
13. Postaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, przykryte ściereczką, w ciepłym miejscu.
14. Wymieszaj cynamon z masłem i cukrem.
15. Gruszki obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych. Każdą pokrój na 8-12 plasterków. 
16. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę, wyrabiaj jeszcze krótko przez minutę, a następnie rozwałkuj na placek o wymiarach około 40x20.
17. Ciasto wysmaruj nadzieniem cynamonowym, a następnie zwiń wzdłuż krótszego boku, jak roladę.
18. Roladę przekrój wzdłuż, w połowie, tak aby powstały dwie podłużne połówki walca.
19. Powstałe części spleć jak warkocz, eksponując warstwy z nadzieniem.
20. Warkocz umieść w formie wysmarowanej mąką. Jeśli będzie zbyt krótka, możesz dowolnie zawinąć ciasto. Moje przed upieczeniem prezentowało się tak:
21. Na wierzchu ciasta wykonaj nacięcia, w które następnie powbijaj gruszki.
22. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
23. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. 


Smacznego!

sobota, 11 lutego 2017

Tort czekoladowo-orzechowy

Wreszcie witam w Nowym Roku! Miejmy nadzieję, że okaże się dla mnie bardziej systematycznym, przynajmniej w kwestii publikowania przepisów. Wam natomiast życzę samych sukcesów, nie tylko kulinarnych, oraz mnóstwa pysznych chwil!
Nowy Rok uczcimy dziś z przytupem - oto przed Wami jeden z pyszniejszych tortów, jakie jadłam w życiu. Rodzinny klasyk, jest z nami od bardzo wielu lat. Jest to druga odsłona tortu makowo-kawowego, którym już się z Wami podzieliłam. To wydanie nie może się nie spodobać, bo tworzy kombinację dwóch smaków, które dają nam elegancki, aromatyczny i przepyszny tort.


Składniki na 3 biszkopty (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):
3x4 jajka
3x1 szczypta soli
3x150 g drobnego cukru
3x200 g łuskanych orzechów włoskich, zmielonych
3x30 g bułki tartej

Składniki na masę:
3 jajka
175 g cukru
1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
600 g miękkiego masła
100 g dobrego kako
1 szczypta soli
1 kieliszek spirytusu
+ kilka dodatkowych orzechów do dekoracji oraz kilka garści zmielonych orzechów do przystrojenia boków

Wykonanie 1 biszkoptu (pieczemy 3 identyczne biszkopty, każdy z 4 jajek):
1. Białka oddziel od żółtek, a następnie ubij je z dodatkiem soli.
2. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż do powstania bardzo sztywnej piany.
3. Zmniejsz obroty miksera i powoli wprowadzaj do piany żółtka.
4. Na koniec dodaj zmielone orzechy oraz bułkę tartą i wymieszaj, ostrożnie i delikatnie, ale dokładnie.
5. Na spód tortownicy wyłóż papier do pieczenia, boki posmaruj masłem i obsyp mąką lub bułką tartą.
6. Do tak przygotowanej tortownicy wlej gotową masę, delikatnie wyrównaj i piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Placek będzie gotowy, gdy patyczek wbity w jego środek, wyjdzie z niego zupełnie czysty.
7. Czynności powtórz jeszcze 2 razy, tak aby uzyskać łącznie 3 placki.

Wykonanie masy: 
1. Jajka oraz cukry przełóż do dość dużego garnka i ubijaj mikserem w kąpieli wodnej (tzn. umieść garnek z jajkami nad innym większym garnkiem z gotującą się wodą w środku) przez ok. 20 minut. (męczące, ale warte zachodu!)
2. Masę jajeczną odstaw do zupełnego wystudzenia.
3. Masło ubij na zupełnie gładką, jednolitą masę.
4. Do ubitego masła stopniowo wprowadzaj wystudzoną masę jajeczną, miksując.
5. Do masy małymi porcjami dodawaj kako, miksując.
6. Na koniec dodaj sól oraz spirytus, wprowadzając go łyżeczką, bardzo powoli i w odstępach czasu, cały czas miksując.
7. Masę odstaw na ok. 1 godzinę do lodówki, by nieco stężała.
8. Masę podziel na 3 części. Jedną część wyłóż na pierwszy placek, przykryj kolejnym, ponownie wyłóż drugą część masy, przykryj ostatnim z placków. Trzecią część masy wykorzystaj na dekorację, czyli wysmarowanie całości tortu cienką warstwą oraz wykonanie rozetek. Boki obłóż zmielonymi orzechami, zaś na wierzchu ułóż ich połówki.


Smacznego!